Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Κέρδη πάνω στη στάχτη

Και η καταστροφή στην Αττική συνεχίζεται. Μερόνυχτα μ' ένα κλαδί κι ένα λάστιχο στο χέρι για να σωθεί ό,τι απέμεινε. Η οργή ξεχειλίζει, τα δάκρυα δεν κύλησαν. Οι πληγέντες δεν προλαβαίνουν να κλάψουν, η αμείλικτη πραγματικότητα δεν το επιτρέπει. Κραυγές αγωνίας κι ένα σύννεφο καπνού σε όλο το Λεκανοπέδιο, ενώ η μυρωδιά της καμένης γης φτάνει μέχρι το κέντρο της Αθήνας. Η πύρινη λαίλαπα σαρώνει ό,τι βρει μπροστά της. Σέσι, Γραμματικό, Βαρνάβας, Καπανδρίτι, Καλέντζι, Μαραθώνας, Ανω και Κάτω Σούλι, Σταμάτα, Ροδόπολη, Αγ. Στέφανος, Ανοιξη, Δροσιά, Διόνυσος, Πεντέλη, Ανθούσα, Γέρακας, Παλλήνη, Πικέρμι, Πόρτο Γερμενό, Νέα Μάκρη, περιοχές ολόκληρες μέσα στις φλόγες.

Ούτε η στάχτη των νεκρών της Ηλείας, δύο χρόνια πριν, δεν άλλαξε την κατάσταση. Πυροσβέστες και κάτοικοι δίνουν μάχη ζωής και θανάτου μέσα σε μια κόλαση φωτιάς. Ηρωικές και συνάμα τραγικές εικόνες σε επανάληψη. Ναι, σε επανάληψη, γιατί αυτοί που έπρεπε εδώ και δεκαετίες να θωρακίσουν τη χώρα επέλεξαν την «ανάπτυξή» της. Η «ανάπτυξη» αυτή δεν επιτρέπει κινήσεις που δεν αποφέρουν κέρδος. Τα μέτρα και τα έργα πρόληψης δεν «ταιριάζουν» στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ούτε λίγα, απ' τα εκατομμύρια ευρώ που «αξιοποιήθηκαν» και διοχετεύθηκαν στις «παραγωγικές τάξεις», δεν περίσσεψαν για υποδομές που θα οχυρώνουν τη χώρα και θα της εξασφαλίζουν μια, έστω, στοιχειώδη άμυνα απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Τώρα, οι «υπεύθυνοι» κοιτούν τη φωτιά και κλαψουρίζουν για το «κακό που μας βρήκε». Την ίδια ώρα, οι πολλοί καλούν σε βοήθεια, ενώ οι «αρμόδιοι» συνιστούν «ψυχραιμία». Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα κι ο άνθρωπος έχει καταφέρει να βρει τρόπους να προστατεύει, σε μεγάλο βαθμό, την ζωή του απ' τα φυσικά φαινόμενα. Κι όμως, η τραγωδία επαναλαμβάνεται. Λίγο πιο πέρα, οι κατασκευαστικές εταιρείες, από τώρα, λιγουρεύονται τα δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης. Κάποιοι εκλεγμένοι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις, ετοιμάζονται, ήδη, να ψηφίσουν την εμπορευματοποίηση και την αλλαγή χρήσης γης που σήμερα την καλύπτει στάχτη. Το έχουν ξανακάνει. Οι μελλοντικές αποφάσεις «ανάπτυξης» σχεδιάζονται την ώρα που οι αναζωπυρώσεις δε σταματούν.

Κι όσοι ψήφισαν με τα δυο χέρια νόμους - εμπρηστές, κι όσοι θα κάνουν πράξη, με τις πολιτικές τους αποφάσεις, το οργανωμένο σχέδιο που πυρπόλησε την Αττική, βάζουν τα καλά τους, για να αραδιάσουν νέες υποσχέσεις. Προβάρουν το «υπεύθυνο» ύφος τους, για να καλέσουν, πάλι και πάλι και ξανά, σε εθνική ομοψυχία. Ολοι μαζί, θα πουν, πρέπει να βοηθήσουμε. Θα ψελλίσουν ότι η πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών, θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες και δε θα επιτρέψει, ούτε στο ελάχιστο, οι καμένες περιοχές να γίνουν τσιμέντο.

Δυστυχώς, το «έργο» το έχουμε δει πολλές φορές. Κι αν ήταν έργο θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε, απλά, ανιαρό. Θα χλευάζαμε το νέο κατάλογο υποσχέσεων και θα τον συγκρίναμε με τον προηγούμενο για να διαπιστώσουμε τη νέα κοροϊδία. Δεν είναι, όμως, έργο. Είναι η ζωή χιλιάδων ανθρώπων που μένει αφύλαχτη, ενώ, την ίδια στιγμή, άλλοι κτίζουν κέρδη πάνω στις νέες στάχτες...


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ