Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Σχέδια κομμένα και ραμμένα για το μεγάλο κεφάλαιο

Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι ότι η στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου να «αξιοποιήσει» επιχειρηματικά τη δημόσια γη και το φυσικό πλούτο της χώρας εξυπηρετείται από τις καταστροφές που προκαλούνται κάθε τόσο από πυρκαγιές; Ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι δεν υπάρχει άμεση διασύνδεση, είναι προφανές πως υπάρχει κίνητρο. Η αντιδασική πολιτική, όπως εκφράζεται με μια σειρά νομοθετήματα, η διαχρονική εμπειρία του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, όπως εκφράζεται με σειρά αποφάσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο και ο διατυπωμένος στρατηγικός στόχος βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως εκφράζεται με μια σειρά εθνικών χωροταξικών σχεδίων που παραδίδουν γη και οικοσύστημα στο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση, επιτρέπουν τη μέγιστη καχυποψία.

Με συντονισμό και μεθοδικότητα - κάτι που δεν επέδειξε στην αντιμετώπιση, πόσο μάλλον στην πρόληψη, και των φετινών καταστροφικών πυρκαγιών - η κυβέρνηση προωθεί το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, για την οργάνωση του χώρου, με τρόπο που θα επιτρέπει τη μέγιστη «αξιοποίησή του» σε όφελος του κεφαλαίου. Με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια για τους τομείς της βιομηχανίας, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του τουρισμού, εξειδικεύονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του παραπάνω στόχου. Η Αττική σήμερα, η Πελοπόννησος χτες, άλλες περιοχές αύριο, είναι ο «δρόμος» που η ίδια η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δείχνουν ότι πρέπει να «διανοιχτεί» για τις αναμενόμενες χρυσοφόρες επενδύσεις.

Στην κατεύθυνση αυτή, με τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, ανάμεσα σε άλλα, δίνεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση. Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας αιολικών πάρκων ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών ή σε περιοχές φυσικού κάλλους. Προστατευμένες υποτίθεται περιοχές αλλάζουν χρήση για την προσέλκυση επιχειρηματικών δράσεων. Διευκολύνεται η δημιουργία παραθεριστικών συγκροτημάτων κατοικιών σχεδόν δίπλα στη θάλασσα. Προωθείται η ανάπτυξη εθνικών και διεθνών οδικών δικτύων, και άλλα.

Ας δούμε πώς εκφράζονται όλα αυτά με μια σειρά από κυβερνητικά νομοθετήματα, που αποτελούν συνέχεια άλλων αποφάσεων της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ