Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
«Μπαράζ» εισαγγελικών διώξεων

Ο εισαγγελέας άσκησε διώξεις στους υπεύθυνους που πιστοποίησαν την αξιοπλοΐα του «ΣΑΜΙΝΑ» και ζήτησε να εξεταστεί η κίνηση της διαδικασίας περί ευθύνης υπουργών

Διώξεις - φωτιά που «καίνε» σύσσωμη την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος και τους υπεύθυνους της εταιρίας MFD, ενώ σκιαγραφούν σοβαρές πολιτικές ευθύνες για τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσή και τον προκάτοχό του Στ. Σουμάκη, άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πειραιά Γρ. Πεπόνης! Από το σκεπτικό και τα στοιχεία των διώξεων αποδεικνύεται περίτρανα ότι η «δράση» του ΥΕΝ, των αρμοδίων υπηρεσιών του και των εφοπλιστών, είχε προδιαγράψει πριν από μήνες το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και τον άδικο χαμό των 81 ανθρώπων. Επιπλέον τα στοιχεία που παραθέτει ο εισαγγελέας φανερώνουν το κύκλωμα που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να προστατεύονται «πάση θυσία» τα εφοπλιστικά συμφέροντα, ακόμα και αν αυτό έχει να κάνει με ανθρώπινες ζωές. Η εξέλιξη αυτή φανερώνει επιπρόσθετα πόσο απαραίτητη ήταν η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για τη διαλεύκανση των αιτιών και την ανάδειξη των υπευθύνων για το ναυάγιο, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση.

Χτες διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα ειδικό έγγραφο στη Βουλή, στο οποίο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αναφέρονται όλα τα στοιχεία σε σχέση με τις επιθεωρήσεις των πλοίων, αλλά και για το θέμα του τρόπου χορήγησης των αδειών σκοπιμότητας, ζητώντας να κρίνει η Βουλή αν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών προσώπων και να κινηθεί η διαδικασία περί ευθύνης υπουργών.

Επίσης, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος άσκησε ο εισαγγελέας στον πρώην κ λαδάρχη της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων Δαμ. Δουμάνη και τον διοικητή του Α` Λιμενικού Τμήματος κ. Πιτσουλάκη, με την κατηγορία ότι έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Συγκεκριμένα τους κατηγορεί ότι στις 18 Ιούλη 2000 επέτρεψαν τον απόπλου του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», χωρίς να έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά αξιοπλοΐας του πλοίου. Το πλοίο τη συγκεκριμένη μέρα απέπλευσε μετά από... υπεύθυνες δηλώσεις που υπέγραψαν ο πλοίαρχος, ο πρώτος μηχανικός και ένας υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρίας MFD, οι οποίες ανέγραφαν ότι μπορεί να εκτελεστεί με ασφάλεια το ταξίδι!

Για το ίδιο περιστατικό ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αν. Συρίγου και των υπαρχηγών κ. Οικονομάκη και κ. Καραμιχαλάκου. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι τρεις «ουδέν έπραξαν» σε σήμα που τους κοινοποίησε ο Δουμάνης στις 19 Ιούλη - δηλαδή αφού ο Δ. Δουμάνης είχε σπεύσει να δώσει την ακριβώς προηγούμενη μέρα άδεια απόπλου στο «ΣΑΜΙΝΑ» - στο οποίο ανέφερε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να δρομολογούνται πλοία πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, ανέτοιμα στους τομείς της ασφάλειας. Μάλιστα, κατά τον εισαγγελέα, ο Δουμάνης χαρακτήριζε αυτή την υπόθεση ως «επικίνδυνη τακτική»!

Για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος κατηγορείται ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Θαλάσσιων Συγκοινωνιών Σ. Βοσκόπουλος, γιατί στις 18 Ιούλη 2000 επέτρεψε τη δρομολόγηση του ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ χωρίς αυτό να έχει εφοδιαστεί με τα κατάλληλα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας. Επίσης κατηγορείται ο καπετάνιος για ειδική παράβαση του Κώδικα Ναυτικού Δικαίου, γιατί στις 18 Ιούλη απέπλευσε το «ΣΑΜΙΝΑ» χωρίς να είναι διαπιστωμένη η αξιοπλοΐα του.

Ολες οι παραπάνω διώξεις ισχύουν και για τους υπεύθυνους της MFD (δεν κατονομάζονται), τους οποίους ο εισαγγελέας χαρακτηρίζει ως ηθικούς αυτουργούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ