Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
Καταγγέλλει την παρεμπόδιση ιατρικών προγραμμάτων από τις ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Στις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι κατά καιρούς κυβερνήσεις των ΗΠΑ να εμποδίσουν και να σαμποτάρουν την πολιτική που ακολουθεί η Κούβα για τη διεθνιστική αλληλεγγύη, και ιδιαίτερα στον τομέα της υγείας, αναφέρεται ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, σε χτεσινό άρθρο του στους «Στοχασμούς».

Ο Κουβανός ηγέτης αναφέρει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Κούβα μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών χωρών και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, αλλά και την πρόθεση του κουβανικού λαού να συνεχίσει να αγωνίζεται. Υπογραμμίζει τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς της Βενεζουέλας και της Κούβας και στα εκπαιδευτικά και υγειονομικά προγράμματα. Ωστόσο, ο Φιντέλ Κάστρο καταγγέλλει τα εμπόδια που έχει θέσει η πολιτική των κυβερνήσεων των ΗΠΑ στη διεξαγωγή αυτών των προγραμμάτων, αναφέροντας ουσιαστικά την ολλανδική πολυεθνική «Philips» που ειδικεύεται στην παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού. Οπως σημειώνει, παρά την υπογραφή συμφωνίας τόσο με τη γερμανική «Siemens» όσο και με την «Philips», η τελευταία, επικαλούμενη τις δυσκολίες που τίθενται στους περιορισμούς της πολιτικής των κυβερνήσεων των ΗΠΑ, δηλαδή το βάρβαρο αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στο Νησί της Επανάστασης - μετά την αποστολή των προϊόντων της στις αρχές του 2006 - και παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, δεν είχε μέχρι και τα μέσα του Ιούνη αποστείλει τα συμφωνημένα ούτε επικοινωνήσει με την Κούβα.

«Τον Ιούνιο του 2009, αφού πλήρωσε 100.000 ευρώ πρόστιμο στην κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα - όχι και τόσο διαφορετική πρακτική από τον επιφανή προκάτοχό του - η "Philips" επικοινώνησε λέγοντας πως ήταν έτοιμη να προμηθεύσει τον εξοπλισμό στην Κούβα». Ο Κουβανός ηγέτης σημειώνει πως κανένας δεν έχει αποζημιώσει ούτε τον κουβανικό λαό ούτε το λαό της Βενεζουέλας για τις ζημιές που έχουν προκληθεί, ωστόσο τονίζει πως η Κούβα συνεργάστηκε με την Βενεζουέλα για να προμηθευτεί από άλλες εταιρείες - ευρωπαϊκές και ιαπωνικές - απαραίτητο εξοπλισμό με σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα υγείας και στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ