Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Στήριξη από ΕΕ ενόψει «αξιολόγησης»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Υμνο στην Τουρκία και τους χειρισμούς της στο Κουρδικό αποτελεί η έκθεση της επονομαζόμενης και ως «Επιτροπής Σοφών», της οποίας προεδρεύει ο πρώην Φινλανδός Πρόεδρος, Μάαρτι Αχτισάαρι και δημοσιεύθηκε χτες στον τουρκικό Τύπο, ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης της πορείας της Αγκυρας, το Δεκέμβρη, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η έκθεση, η οποία τιτλοφορείται «Η Τουρκία στην Ευρώπη: Σπάζοντας το φαύλο κύκλο», επαινεί την Τουρκία για «τα βήματα» που έχει κάνει στην επίλυση του κουρδικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι για την επίλυση του κουρδικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι συνομιλητής το ΡΚΚ και ο ηγέτης του.

Στο κείμενο επιβεβαιώνεται η «αποφασιστικότητα» της τουρκικής κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προωθήσει τις απαιτούμενες από την ΕΕ ενταξιακές μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας ιδιαίτερα τη στρατηγική σημασία της Τουρκίας.

Εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας και αρμόδιος για θέματα ΕΕ, Εγκμέν Μπαγίς, χαιρέτισε την έκθεση, αναφέροντας ότι «υπάρχουν κύκλοι με κοινή λογική στην Ευρώπη και ελπίζουμε ότι θα επικρατήσουν της μισαλλοδοξίας».

Η επιτροπή αποτελείται από πρώην αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, υπουργούς Εξωτερικών και επιτρόπους της ΕΕ, καθώς και άλλους Ευρωπαίους που κατείχαν στο παρελθόν σημαντικές δημόσιες θέσεις.

Την ίδια στιγμή χτες ο όμιλος ΜΜΕ της Τουρκίας «Ντογάν Γιαγίν» ανακοίνωσε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο δισεκατομμυρίων δολαρίων για φοροδιαφυγή, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεσή του με την κυβέρνηση, την πολιτική της οποίας επικρίνει. Το πρόστιμο χαρακτηρίζεται σαν αντίποινα για την κριτική του ομίλου στην κυβέρνηση και εντείνει την ανησυχία για την καθιέρωση αντιποίνων σε όσους τολμούν να αντιπαρατίθενται στην κυβέρνηση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ