Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Διπλό παιχνίδι με τα ντιμπέιτ

Η υποκρισία του αστικού πολιτικού συστήματος για τους όρους διεξαγωγής των ντιμπέιτ καταγράφεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο

Η υποκρισία που χαρακτηρίζει το αστικό πολιτικό σύστημα για τους όρους με τους οποίους κάθε φορά διεξάγεται το ντιμπέιτ αποτυπώνεται στα ρεπορτάζ των έντυπων και τηλεοπτικών ΜΜΕ πριν και μετά την εκάστοτε τηλεμαχία, αλλά και στις δηλώσεις των ίδιων των δημοσιογράφων που επιλέγονται από τα κανάλια για να τα εκπροσωπήσουν στο ντιμπέιτ. Κοινός παρονομαστής σε κάθε προεκλογική περίοδο είναι η «γκρίνια» των κυρίαρχων ΜΜΕ και το ανάθεμα στα κόμματα για τον τρόπο διεξαγωγής των ντιμπέιτ, αλλά και η ταυτόχρονη αξιοποίησή τους την επόμενη μέρα υπέρ του ενός ή του άλλου εταίρου του δικομματισμού. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί το ντιμπέιτ των πρόσφατων ευρωεκλογών που έγινε στις 28 του Μάη 2009. Συγκεκριμένα:

  • Γράφουν τα ΝΕΑ της επομένης: «Το χθεσινό ντιμπέιτ αποδείχθηκε το πλέον άχαρο εξ όσων έχουν γίνει, δείχνοντας ξεκάθαρα πως ο τρόπος αυτός της έμμεσης διασταύρωσης επιχειρημάτων μάλλον έχει κριθεί και έχει αποτύχει (...) Ασφαλώς ο τρόπος που επελέγη να γίνει αυτή η τηλεμαχία, με παράλληλους μονολόγους χωρίς τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου, συνέβαλε στο να εξελιχθεί σε ένα ανούσιο τηλεοπτικό σόου (...) Η εμπειρία από τα προηγούμενα ντιμπέιτ έδειξε ότι αυτός ο τρόπος δεν βοηθά τους πολίτες να σχηματίσουν άποψη για τις θέσεις των κομμάτων (...) Αυτού του είδους η επικοινωνία με τους πολίτες δεν έχει νόημα να επαναληφθεί σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις. Αν οι αρχηγοί δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε αλλαγή των όρων με τους οποίους γίνεται το ντιμπέιτ, καλύτερα να μην το επαναλάβουν».
  • Στο «Βήμα» της 29/5/2009 διαβάζουμε: «Η τηλεμαχία δεν μας φώτισε, η δημοσιογραφική σύνθεση δεν ήταν η καλύτερη, ούτε η αντιπροσωπευτικότερη (...) Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να (...) ξεπεράσουν τις πολλές "προκλητικές", αλλά κατά βάση απλοϊκές ερωτήσεις».
  • Η «Ελευθεροτυπία» της 29/5/2009 γράφει στον πρωτοσέλιδο κύριο τίτλο της: «Καληνύχτα σας αλλά όχι και του χρόνου (...) ΝΤΙΜΠΕΪΤ Ενα ανιαρό δίωρο, μια εικόνα και 5 μονόλογοι που δεν μας φώτισαν (...) Σε ανούσια διαδικασία εξελίχθηκε το ντιμπέιτ των αρχηγών, χωρίς διάλογο και πολιτικές θέσεις, όπως εξάλλου αναμενόταν». Στη στήλη «Απόψεις» έλεγε ότι «η αντιπαραβολή θέσεων των πολιτικών αρχηγών ήταν εγκλωβισμένη στους κανόνες μιας τηλεοπτικής συζήτησης, δομημένης με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην ανοίξει μύτη», και έκλεινε μιλώντας για «Αποτυχία Παταγώδη».
  • Ο «Ελεύθερος Τύπος» της 29/5/2009 σημείωνε ότι το ντιμπέιτ «δεν έβγαλε καμία σημαντική είδηση», ενώ σε ρεπορτάζ φιλοξενούσε τις δηλώσεις των ερωτώντων δημοσιογράφων πριν ξεκινήσει το ντιμπέιτ. Π.χ., του Ανδρέα Κωνσταντάτου «που χαρακτήρισε τη διαδικασία του ντιμπέιτ "στενό κορσέ"» ή το «δεν είμαι αισιόδοξη λόγω των ασφυκτικών πλαισίων της διαδικασίας» που είπε η Σία Κοσιώνη. Εγκαιρες διαπιστώσεις που όμως δεν τους απέτρεψαν από το να στριμωχτούν κι αυτοί σε τούτο τον «απαισιόδοξο κορσέ».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ