Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιώσεις ταλαιπωρούν παιδιά και ηλικιωμένους

Οι γονείς πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό και να μη χορηγούν φάρμακα μόνοι τους στα παιδιά

Ιώσεις της εποχής ταλαιπωρούν παιδιά και ηλικιωμένους τις τελευταίες βδομάδες. Μάλιστα οι ιώσεις αυτές είναι η αιτία να παρουσιαστούν αυξημένα περιστατικά στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παίδων, καθώς και στα εφημερεύοντα γενικά νοσοκομεία.

Οι ιώσεις αυτές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρές, καθώς δεν οφείλονται στον ιό της γρίπης, αλλά σε άλλους ιούς που κάνουν τον κύκλο τους σε 2-5 μέρες. Εκδηλώνονται με καταβολή του οργανισμού, πονοκεφάλους, πονόλαιμους, κοιλόπονους, γαστρεντερίτιδες και εμετούς. Ακόμα μπορεί να εμφανιστεί πυρετός, χαμηλός ή ψηλός, για 2-3 μέρες ή να παρουσιαστεί ξερόβηχας που μπορεί να κρατήσει μέχρι και δέκα μέρες.

Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Μετά την παρακολούθηση των πρώτων ημερών πρέπει να απευθύνονται πάντα στον παιδίατρο. Οι γονείς, δηλαδή, δεν πρέπει μόνοι τους να «βγάζουν διάγνωση» γιατί το παιδί τους μπορεί να μην έχει μια ίωση αλλά να παρουσιάζει μια λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, η οποία μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο και τότε η αντιμετώπιση πρέπει να είναι διαφορετική. Ιδιαίτερα οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στη χορήγηση φαρμάκων.

Μόλις τα παιδιά εμφανίσουν τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν πρέπει, όπως συνιστούν οι παιδίατροι, να αρχίσει η χορήγηση ελαφρής τροφής και πλούσιας σε βιταμίνες. Ακόμα οι παιδίατροι συνιστούν άφθονα υγρά, ώστε να αναπληρώνονται όσα χάνει ο παιδικός οργανισμός και ελαφρά δίαιτα.

Ο πυρετός, και πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο, πρέπει να αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά. Οι παιδίατροι συνιστούν βοηθητικά αποσυμφορητικά στην περίπτωση που το παιδί παρουσιάζει «μπούκωμα» ή συνάχι.

Ακόμα οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να «χαλαρώσουν» τον υπερπροστατευτισμό προς τα παιδιά τους και να μην τα ντύνουν με πολύ χοντρά ρούχα. Μάλιστα, όπως λένε, είναι πολύ ευεργετικό για τα παιδιά να βγαίνουν έξω, όταν ο καιρός το επιτρέπει, και να κάνουν φυσική άσκηση που αρχίζει απ' το παιγνίδι και φτάνει μέχρι την επίσκεψη σε μια χιονισμένη περιοχή.

Το σπίτι πρέπει να έχει σταθερή θερμοκρασία, περίπου 20-21 βαθμούς Κελσίου, να αερίζεται επαρκώς και να μη ρυπαίνεται η ατμόσφαιρα με καπνούς τσιγάρων.

Υπάρχει και μια υπόδειξη που αντίκειται στο πνεύμα των ημερών: Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός των παιδιών σε κλειστούς χώρους, όπως συνηθίζεται αυτές τις μέρες λόγω των γιορτών.

Τα ηλικιωμένα και τα ευπαθή άτομα πρέπει να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικά. Οι γιατροί συνιστούν στους ηλικιωμένους να κάνουν το εμβόλιο για τη γρίπη και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Ιδιαίτερα συνιστούν να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό που βοηθούν στη μετάδοση των ιώσεων.

Οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να παίρνουν φάρμακα από μόνοι τους και προπάντων αντιβιοτικά, αλλά να βρίσκονται σε συχνή επικοινωνία με τον προσωπικό τους γιατρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ