Τρίτη 28 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τον έκλεισαν μέσα για πλαστογραφία
Θα μείνει  φυλακή μέχρι να αρχίσουν οι κανονικές δίκες...

Μπορεί η σύλληψη του καταζητούμενου Αβραάμ Λεσπέρογλου να διατυμπανίστηκε αρκούντως από τις αστυνομικές αρχές τις παραμονές των Χριστουγέννων, αλλά ο τρόπος που αυτή έγινε προκαλεί στον ψύχραιμο παρατηρητή τουλάχιστον κάποιο σκεπτικισμό. Επειτα, η προσπάθεια αναβίωσης όλου εκείνου του σκηνικού της σύλληψης ενός ακόμη «τρομοκράτη», μέλους της γνωστής - αόρατης τρομοκρατικής οργάνωσης «Αντικρατική Πάλη», καθόλου δε δικαιολογείται με δεδομένη την πανηγυρική αθώωση του Γιώργου Μπαλάφα, ο οποίος αντιμετώπιζε το ίδιο ακριβώς κατηγορητήριο.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Α. Λεσπέρογλου οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας και από εκεί στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, που τον καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 3,5 χρόνων για χρήση πλαστού διαβατηρίου. Ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του ότι σε ένα από τα ταξίδια του βρήκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το πορτοφόλι του Εμμ. Μπριτζολάκη και με βάση την αστυνομική ταυτότητα, που υπήρχε σ' αυτό, έβγαλε διαβατήριο. Οσον αφορά τις σφραγίδες που η αστυνομία ανακάλυψε στις αποσκευές του, είπε ότι στο εξωτερικό τις βρίσκει κανείς πολύ εύκολα, γιατί πωλούνται για τα παιδιά. Οταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις βαριές κατηγορίες που του αποδίδονται σε σχέση με την τρομοκρατική δραστηριότητα της «Αντικρατικής Πάλης», απάντησε: «Ποια Αντικρατική Πάλη;». Αρνήθηκε, επίσης, ότι γνωρίζει τον πρώην συγκατηγορούμενό του Γ. Μπαλάφα.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του Α. Λεσπέρογλου εκκρεμεί δίκη στο Διαρκές Στρατοδικείο Ιωαννίνων για ανυποταξία. Κατηγορείται, επίσης, για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αρχιφύλακα Γ. Ψαρουδάκη στις 24-11-1982 στην οδό Κωλέττη στα Εξάρχεια, ενώ έχουν εκδοθεί γι' αυτόν αμετάκλητα βουλεύματα, με τα οποία παραπέμφθηκε σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο για έξι ανθρωποκτονίες και σωρεία άλλων αδικημάτων μαζί με τον Γ. Μπαλάφα. Η εκδίκαση των συγκεκριμένων υποθέσεων είχε διαχωριστεί ως προς αυτόν επειδή φυγοδικούσε. Υπενθυμίζουμε τις υποθέσεις αυτές: 1) Δολοφονία του εισαγγελέα Γ. Θεοφανόπουλου την 1-4-85 στην Καλλιθέα. 2) Ενοπλη ληστεία χρηματαποστολής της Τράπεζας Πίστεως έξω από το σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτη» στο Γαλάτσι στις 6-5-85 και δολοφονία των συνοδών της χρηματαποστολής Γ. Πανταζόπουλου και Μ. Τσιμπούρη. 3) Ενοπλη συμπλοκή στου Γκύζη στις 15-5-85, κατά την οποία σκοτώθηκαν οι αστυνομικοί Γ. Δουγένης, Γ. Γεώργου και Β. Μπούρας, καθώς και ο Χρ. Τσουτσουβής.

Για όλες τις παραπάνω ανθρωποκτονίες δικάστηκε και αθωώθηκε ο Γ. Μπαλάφας, ο οποίος επίσης έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δε γνωρίζει τον Α. Λεσπέρογλου. Αυτό συνέβη σε κάποια από τις δίκες του τον Οκτώβρη του 1997, όταν η εφημερίδα «Αθηναϊκή δημοσίευσε επιστολή δήθεν του Λεσπέρογλου, στην οποία αυτός αναλάμβανε όλη την ευθύνη για τα τρομοκρατικά χτυπήματα της «Αντικρατικής Πάλης», και διαβεβαίωνε ότι ο Γ. Μπαλάφας δεν είχε καμιά σχέση. Ο τελευταίος είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τη γνησιότητα τής εν λόγω επιστολής, γιατί, όπως ανέφερε, δε γνώριζε τον Λεσπέρογλου.

Πάντως, ο συνήγορος του Α. Λεσπέρογλου, Σπ. Φυτράκης, χαρακτήρισε σαθρό το κατηγορητήριο και επιφυλάχτηκε να το αποδείξει στο ακροατήριο, όπως είχε κάνει και στην περίπτωση του Γ. Μπαλάφα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο πελάτης του νιώθει ως πολιτικός κρατούμενος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ