Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Με δήλωση συναίνεσης το εμβόλιο

Ουσιαστικά κράτος και φαρμακοβιομηχανίες απαλλάσσονται από την υποχρέωση να κάνουν τις απαραίτητες μελέτες και δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των εμβολίων

Σε ατομικό επίπεδο μεταθέτει η κυβέρνηση την ευθύνη του κράτους να υποχρεώσει τις πολυεθνικές του φαρμάκου να πάρουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να είναι ασφαλή τα εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1. Ετσι ο εμβολιασμός θα συνοδεύεται απ' τη λεγόμενη δήλωση συναίνεσης που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ανακοινώθηκε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας της «Νέας Γρίπης».

Την επόμενη βδομάδα θα αποφασιστεί «τι είδους συναίνεση θα υπάρχει», όπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ελ. Γιαμαρέλου, για να προσθέσει: «Οπως και στην Αμερική, παντού υπογράφεται μια συναίνεση». Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται «μια νομική ασυλία στις φαρμακευτικές εταιρείες», η Ελένη Γιαμαρέλου είπε: «Αυτό που μπορώ να σας πω αυτή τη στιγμή είναι ότι η δική μας η συναίνεση δε θα είναι αυτού του είδους. Θα είναι τελείως διαφορετικό». Επίσης απαντώντας στην ερώτηση «γιατί να υπάρχει η δήλωση συναίνεσης, όταν θα έχει εγκριθεί η κυκλοφορία του εμβολίου απ' τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ή τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων», η Ελ. Γιαμαρέλου είπε: «Είναι ο κανόνας για κάθε καινούριο φάρμακο που μπαίνει στο εμπόριο τέτοιου είδους».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε κάτοικοι της χώρας έχουν κληθεί να υπογράψουν δήλωση συναίνεσης, είτε αγοράζοντας νέα φάρμακα από τα φαρμακεία, είτε κάνοντας νέα εμβόλια. Ετσι με τη δήλωση συναίνεσης απαλλάσσονται το κράτος και οι εταιρίες παραγωγής να προβούν σε όλες εκείνες τις μελέτες και κλινικές δοκιμές που θα οδηγήσουν σε ασφαλή εμβόλια και να είναι δοκιμασμένα στην ώρα της χρήσης. Με αυτό είναι συνυφασμένο και το ερώτημα που τέθηκε αν για οποιοδήποτε λόγο δεν κριθούν κατάλληλα τα εμβόλια - κάποιες παρτίδες έχουν φτάσει ήδη στη χώρα - τι θα γίνουν; Η απάντηση που έδωσε ο γενικός γραμματέας Αριστείδης Καλογερόπουλος είναι ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες προβλέπουν την επιστροφή των χρημάτων στο ελληνικό κράτος.

Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε χτες το callcenter για τη «Νέα Γρίπη» (1135), το οποίο έχει εγκατασταθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ανακοίνωσε ότι δέχτηκε «πάνω από 65.000 τηλεφωνήματα πολιτών, για πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με την πανδημία». Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει έλλειμμα συστηματικής ενημέρωσης, ως στοιχείο της οργανωμένης πρόληψης από επιστήμονες εκεί που υπάρχουν μεγάλες συναθροίσεις του πληθυσμού, όπως οι χώροι εργασίας. Προσπαθώντας να παρακάμψει το έλλειμμα στην ενημέρωση, ο υπουργός επικαλέστηκε έρευνα σε 3.000 νοικοκυριά σύμφωνα με την οποία το 99,72% απάντησε ότι δεν έχει αρρωστήσει κάποιο μέλος της οικογένειας απ' τη «νέα γρίπη». Δηλαδή η διάγνωση αφέθηκε στα μέλη των νοικοκυριών και όχι σε επιστήμονες, όπως θα έπρεπε να γίνει.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, αναφέρθηκε ότι θα ξεκινήσουν με προτεραιότητα τις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, «οπωσδήποτε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό» και όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί του υγιούς πληθυσμού θα γίνουν στις ηλικίες 15-40 χρονών.

Τα κριτήρια για το κλείσιμο των σχολείων

Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής, ένα σχολείο θα κλείνει για μία εβδομάδα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν εργαστηριακά από ένα έως πέντε κρούσματα σε τουλάχιστον δύο τάξεις του, σε μαθητές ή εκπαιδευτικούς. Μια τάξη θα κλείνει για μία εβδομάδα εάν καταγράψει από ένα έως πέντε κρούσματα της νόσου. Η κατάσταση θα εκτιμάται και η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας ενός σχολείου λόγω κρουσμάτων της νόσου θα λαμβάνεται από το νομάρχη, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ