Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
ΕΜΒΟΛΙΟ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
Τι κρύβει η προσπάθεια έγγραφης συναίνεσης;

Είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης να ζητείται γραπτή συναίνεση από όσους εμβολιαστούν με το νέο εμβόλιο για την πανδημία της «νέας γρίπης». Στη χτεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τη «νέα γρίπη» αποφασίστηκε ότι δε θα ζητηθεί τέτοιο έγγραφο.

Ανεξάρτητα από την απόφαση αυτή, παραμένουν οι βάσιμες αμφιβολίες για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Αυτό προκύπτει από τους όρους παρασκευής του, από τις επαναλαμβανόμενες συνεδριάσεις που απαιτήθηκαν για να αποφασίσουν γι' αυτό το θέμα αλλά και από το γεγονός ότι ορισμένοι επιστήμονες επέμειναν μέχρι τέλους ότι απαιτείται η έγγραφη συναίνεση. Να υποθέσουμε ότι «κάτι ξέρουν παραπάνω»;

Αναδεικνύεται ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα γύρω από την ασφάλεια του νέου εμβολίου, αφού επισπεύσθηκε επικίνδυνα η παραγωγή του. Και η ελληνική κυβέρνηση έχει εναποθέσει όλες τις ελπίδες της στην ανάγκη «επίσπευσης» της παραγωγής του, αποπροσανατολίζοντας με αυτό τον τρόπο από το γεγονός ότι δεν έχει διασφαλίσει τα υπόλοιπα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης.

Η γραπτή συναίνεση αποτελεί τρόπο μετάθεσης στον εμβολιαζόμενο της ευθύνης που έχει το κράτος και η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες έρευνες και κλινικές δοκιμές για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Δηλαδή, για οποιαδήποτε παρενέργεια προκύψει από το εμβόλιο να έχουν δεσμευτεί εκ των προτέρων οι εμβολιασθέντες ότι ήταν ενήμεροι γι' αυτές, υπογράφοντας το έγγραφο συναίνεσης.

Επιπλέον, στα επιχειρήματα που ακούστηκαν με σκοπό να πείσουν για την ανάγκη υπογραφής, είναι ότι η συναίνεση ζητείται και σε άλλες χώρες και για άλλα εμβόλια. Τα λαϊκά στρώματα όμως δεν έχουν λόγο να αντιγράψουν μια πρακτική μόνο και μόνο γιατί ακολουθείται σε άλλες χώρες, όταν μάλιστα υπονομεύει τα δικαιώματά τους. Αλλωστε, πολλά άλλα αντιλαϊκά μέτρα που προκαλούν φθορά στην υγεία των εργαζομένων ακολουθούνται από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ (αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατάργηση των ΒΑΕ, διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κλπ.), όμως αυτό δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να τα αποδεχτούν. Επιπλέον, και οι διάφοροι ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί από τους οποίους αναμένεται η αδειοδότηση των εμβολίων και ο έλεγχος της ασφάλειάς τους, στο παρελθόν έχουν προσπαθήσει να καλύψουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τη δράση των πολυεθνικών.

Από όλα τα παραπάνω αναδεικνύεται ότι όσο περισσότερο ιδιωτικοποιείται και εμπορευματοποιείται η Υγεία, τόσο το κράτος θα αποποιείται την ευθύνη που έχει να εξασφαλίζει την ποιότητα, την επάρκεια και την ασφάλεια των υπηρεσιών Υγείας, των φαρμάκων και εμβολίων. Από την άλλη, προωθεί μέτρα για να διασφαλίζεται ότι οι ιδιωτικές εταιρείες δε θα αντιμετωπίζουν προβλήματα ποινικών και αστικών ευθυνών που μπορούν να εμποδίζουν την κερδοφορία τους (π.χ. αποζημιώσεις για παρενέργειες φαρμάκων, απόσυρση φαρμάκων, κακή διαφήμιση, κ.ά.).

Ακόμη στο ζήτημα των παρενεργειών διαφόρων φαρμάκων και των ιατρικών λαθών που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια μίας θεραπείας ή ιατρικής πράξης, η πολιτική που ακολουθείται είναι να φορτώνονται την ποινική - αστική ευθύνη των λαθών οι γιατροί προσωπικά. Ετσι, μένουν στο απυρόβλητο συνθήκες όπως η έλλειψη προσωπικού στα νοσοκομεία, η έλλειψη ή παλαιότητα του εξοπλισμού, η ελλιπής εκπαίδευση των υγειονομικών και η πλήρης εξάρτησή της, όπως και της έρευνας, από τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Οσο στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα που προωθούν την ανάπτυξη και λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας με κριτήριο το κέρδος, τόσο δυσκολότερο θα γίνεται να διασφαλίζεται η προστασία της υγείας τους. Χρειάζεται να δυναμώσουν τον αγώνα για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.


Κ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ