Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΥΓΕΙΑ
«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Χωρίς δήλωση συναίνεσης ο εμβολιασμός

Κλειστά από χτες και για μια βδομάδα το Λύκειο Μελισσίων και το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου. Ακόμα, το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών

Χωρίς τη δήλωση συναίνεσης θα αρχίσει ο εμβολιασμός για τη νέα γρίπη Α Η1Ν1 σε 20 μέρες, όπως ανακοίνωσε χτες η Εθνική Επιτροπή Επιχειρησιακής και Επιστημονικής Αντιμετώπισης της Πανδημίας που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Μετά τις έντονες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, η Εθνική Επιτροπή επανεξέτασε το θέμα και χτες κατά πλειοψηφία αποφάσισε να μη ζητά τη γραπτή συναίνεση. Η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια Ελένη Γιαμαρέλλου, δήλωσε: «Στο εξωτερικό, υπάρχει δήλωση συναίνεσης για όλα τα εμβόλια. Στην Ελλάδα, όμως συνέχισε, δεν ακολουθούμε αυτή την τακτική, οπότε αν απαιτούσαμε δήλωση συναίνεσης, τότε θα ήταν όλοι επιφυλακτικοί, αφού δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας κάτι τέτοιο».

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία των δημόσιων νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι υπάρχουν 522 κλίνες αμιγών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 1.600 κλίνες των υπόλοιπων κατηγοριών ΜΕΘ (π.χ. καρδιολογικών ή αυξημένης φροντίδας). Επίσης ετοιμάστηκαν 1.033 χώροι υποδοχής και 340 μονόκλινα δωμάτια. Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι - λόγω έλλειψης νοσηλευτών - μένουν μόνιμα κλειστές 120-150 κλίνες ΜΕΘ, όταν οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε περίοδο έξαρσης της πανδημίας θα χρειαστούν επιπλέον 185 κλίνες ΜΕΘ τη μέρα.

Οι απουσίες στα σχολεία

Τουλάχιστον 5.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα απουσίασαν προχτές από το σχολείο τους δηλώνοντας ως αιτία συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως προκύπτει από την καταγραφή των καθημερινών απουσιών για λόγους υγείας και ειδικά για τη νέα γρίπη.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν φέτος σε σχέση με πέρυσι, δε διαφέρει σημαντικά. Σε σύνολο 12.500 σχολείων, οι απουσίες των μαθητών κυμαίνονται από 0,2% έως 0,5%, ενώ των δασκάλων και καθηγητών σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως, η ενδεχόμενη αύξηση όσων μαθητών νοσήσουν από τον ιό εγείρει και πάλι την ανάγκη να διασφαλιστεί για τους εργαζόμενους ην απαιτούμενη άδεια από τη δουλειά τους. Σήμερα, σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ, προβλέπεται ετήσια γονεϊκή άδεια τεσσάρων μόνο ημερών και για τους δύο γονείς, συνολικά.

Στο μεταξύ, με απόφαση που έλαβε ο νομάρχης ύστερα από σχετική εισήγηση του υπουργείου Υγείας, κλειστές παραμένουν από χτες και για μια βδομάδα, όλες οι τάξεις του Λυκείου Μελισσίων και του 4ου Λυκείου Χαϊδαρίου. Σε καθένα από τα δύο σχολεία εντοπίστηκαν ακόμα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα. Επίσης εντοπίστηκαν συρροές γριπώδους συνδρομής. Μία απ' τις δύο μαθήτριες που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο, πήρε χτες εξιτήριο.

Με ανάλογη απόφαση, κλειστά θα είναι από σήμερα και για εφτά μέρες, το Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας και το Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών. Οπως έγινε γνωστό, στο Αμερικανικό Κολέγιο Ελλάδας παρουσιάστηκαν έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης, ενώ απουσιάζουν 53 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα Αθηνών παρουσιάστηκαν πέντε επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό της γρίπης και απουσιάζουν 42 μαθητές με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ