Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Στέλνουν πρέσβη στο... ΝΑΤΟ

ΒEΛΙΓΡΑΔΙ._ Πρέσβη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μία δεκαετία μετά τους φονικούς ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς του 1999 κατά της τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ετοιμάζεται να διορίσει το προσεχές διάστημα η κυβέρνηση του Σέρβου προέδρου Μπόρις Τάντιτς.

Την εξέλιξη ανήγγειλε χτες ο ίδιος ο Σέρβος πρόεδρος παραμερίζοντας στην θεωρία και στην πράξη ψήφισμα της σερβικής Βουλής για «στρατιωτική ουδετερότητα». Οπως είπε, αν και έλαβε υπόψη το ψήφισμα περί ουδετερότητας, αποφάσισε ότι η αμυντική πολιτική θα καθορίζεται στο μέλλον «με βάση την υπάρχουσα κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή, τις απειλές και τις προκλήσεις»...Σε επόμενο σημείο, ο Τάντιτς εκτίμησε ακόμη πως η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλεια της Σερβίας, «μολονότι με τη συμπεριφορά του το Βελιγράδι έχει αυξήσει διεθνώς το κύρος του και έχει καθορίσει τα εθνικά συμφέροντα».

Αργότερα, ο Σέρβος υπουργός Αμυνας Ιγκορ Γιόβιτσις δήλωσε ότι ο Σέρβος πρέσβης θα διοριστεί στο ΝΑΤΟ μέχρι το τέλος του χρόνου αφού η Σερβία θα εγκαινιάσει την αποστολή της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο πλαίσιο της ένταξής της στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ