Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις

ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.--

Χιλιάδες εξοργισμένοι αγρότες με τα τρακτέρ τους διαδήλωσαν χτες σε 29 πόλεις της Ιρλανδίας κατά των δραστικών περικοπών στον αγροτικό τομέα που προωθεί η κυβέρνηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτή η πολιτική που σχετίζεται με τις κατευθύνσεις της ΕΕ έρχεται λίγο μετά το εκβιαστικό δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που προώθησε η αστική τάξη, προκειμένου να ανατρέψει το περσινό «Οχι» του ιρλανδικού λαού και παρά το γεγονός ότι η Ομοσπονδία Αγροτών είχε ταχθεί υπέρ του «Ναι».

«Θέλουμε να εκφράσουμε με δυναμικό τρόπο το βάθος της οργής μας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης που σχεδιάζει σειρά περικοπών στον αγροτικό τομέα δίχως να λαμβάνει υπόψιν της τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχουν οι περικοπές αυτές στο εισόδημα των αγροτών, το εισόδημα των οικογενειών, αλλά και την οικονομία της υπαίθρου», δήλωσε προς την εφημερίδα Αϊρις Τάιμς εκπρόσωπος των αγροτών. Οπως σημειώνουν έχουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των κατοίκων όλων των πόλεων που καταδεικνύει την οργή και την απόγνωσή τους που έχουν να αντιμετωπίσουν τον επερχόμενο χειμώνα δίχως ικανοποιητικό εισόδημα, για να επιβιώσουν οι οικογένειες, αλλά και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις γεωργικές τους εργασίες. Η κυβερνητική πολιτική πλήττει περισσότερους από 300.000 αγρότες και εργαζόμενους στους σχετιζόμενους τομείς.

Επίσκεψη της Χ. Κλίντον

Εντούτοις, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν προφανώς δεν έχει «αυτιά» να ακούσει τα αιτήματα των αγροτών. Εξάλλου, ήταν «απασχολημένος» με την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σε δηλώσεις της μετά τις συναντήσεις με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, τόνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά, για να «διορθώσουν» τη δική τους οικονομία για να μπορέσει να προωθήσει την ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο: «Εχουμε συνείδηση του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ πρέπει να επιδιορθώσουν το οικονομικό τους πλοίο για να ηγηθούν της παγκόσμιας ανάκαμψης».

Χτες η Χίλαρι Κλίντον επισκέφτηκε τη Βόρεια Ιρλανδία όπου δήλωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Στόρμοντ, το τοπικό Κοινοβούλιο, ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να «αναμιχθούν», αλλά στηρίζουν τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο της «συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» και θεωρεί ότι η συμφωνία για εκχώρηση των αστυνομικών και δικαστικών εξουσιών στην τοπική κυβέρνηση της Βορείου Ιρλανδίας από τη Βρετανία «είναι κοντά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο INLA (Ιρλανδικός εθνικός απελευθερωτικός Στρατός) ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη βία, ενώ η Χίλαρι Κλίντον πραγματοποιούσε επίσκεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ