Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Τοπικές εκλογές με καταγγελίες για νοθεία

Στις 11 Οκτώβρη σε 75 περιοχές της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν περίπου 7.000 τοπικές εκλογές σε διάφορα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε 3 περιοχές της Ρωσίας (της Μόσχας, της Τούλας και της αυτόνομης δημοκρατίας Μαρί Ελ) εκλέχτηκαν τοπικά κοινοβούλια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το κυβερνητικό κόμμα «Ενιαία Ρωσία» κερδίζει τις εκλογές σχεδόν παντού. Ωστόσο οι πανηγυρισμοί του πρόεδρου του ανώτατου συμβουλίου του, Μπορίς Γκριζλόφ, «πνίγονται» από τις διαμαρτυρίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλει μαζικές παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας σε όλη τη διάρκεια της εκλογικής καμπάνιας, καθώς και κατά την ημέρα της ψηφοφορίας. Μάλιστα στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) υπάρχουν και συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμη και βίντεο - μαρτυρίες για τις μεθοδεύσεις της νοθείας, που ακολούθησαν οι αρχές σε πάρα πολλές περιοχές, π.χ. με τις λίστες των λεγόμενων «μη σταθεροποιημένων ψηφοφόρων», δηλαδή εκλογέων που ψήφιζαν με ένα ειδικό ατομικό ντοκουμέντο, χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι σε κάποιο εκλογικό κατάλογο ενός συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος. Υπάρχουν καταγγελίες πως εκατοντάδες τέτοιοι «ψηφοφόροι» ψήφιζαν όλη τη μέρα μετακινούμενοι με λεωφορεία σε διάφορα εκλογικά τμήματα της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο εκλογικό επιτελείο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) ο Α' Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ Ιβάν Μέλνικοφ υπογράμμισε πως παρ' όλα τα εμπόδια το ΚΚΡΟ σημειώνει ορισμένα καλά αποτελέσματα. Και στις 3 περιοχές, όπου έγιναν εκλογές για τα περιφερειακά κοινοβούλια το ΚΚΡΟ αναδείχτηκε σε 2η δύναμη. Ετσι, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, στην περιοχή της Τούλα το ΚΚΡΟ συγκεντρώνει το 18,3% και στην αυτόνομη δημοκρατία Μαρί Ελ το 18,9%. Στη Μόσχα, όπου υπολογίζεται πως ψήφισε το 35% των εγγεγραμμένων, το εκλογικό όριο του 7% ξεπέρασαν μόνο η «Ενιαία Ρωσία» και το ΚΚΡΟ με 13,3%.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ