Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ν' αναστρέψει το κλίμα προσπαθεί ο Αμπάς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Με ένα τηλεοπτικό διάγγελμα, όπου προσπάθησε να δικαιολογήσει την αρχική απόφασή του να συναινέσει στην αναβολή της ψηφοφορίας για την έκθεση Γκόλντστοουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αποπειράθηκε, την Κυριακή, να αντιστρέψει το, σε βάρος του, αρνητικό κλίμα. Ο Μαχμούντ Αμπάς υποστήριξε ότι «δεν είχε συγκεντρωθεί η απαραίτητη πλειοψηφία για την υιοθέτησή της».

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι επρόκειτο για λανθασμένη εκτίμηση, ο Αμπάς ανακοίνωσε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία «πιέζει» για έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκειμένου να υιοθετηθεί η έκθεση που αναφέρει τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό στις αρχές του χρόνου. Οι ελιγμοί αυτοί δε φαίνεται να βελτιώνουν την ατμόσφαιρα. Ηδη, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη, για τις 25 Οκτώβρη, υπογραφή συμφωνίας «συμφιλίωσης» μεταξύ των «Φατάχ» - «Χαμάς» στο Κάιρο.

Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Μασχάαλ, υποστήριξε ότι «γενικώς είναι υπέρ της εθνικής συμφιλίωσης, αλλά μια ηγεσία που χάνει τέτοια ευκαιρία για τιμωρία του Ισραήλ δεν είναι άξια εμπιστοσύνης». Στελέχη της οργάνωσης διέρρεαν ότι η υπογραφή συμφωνίας όσο ο Αμπάς παραμένει στην Προεδρία είναι πολύ δύσκολη. Ο Αμπάς κατηγόρησε τη «Χαμάς» ότι αξιοποιεί την έκθεση Γκόλντστοουν (την οποία αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει αποδεχτεί αφού κατηγορείται και η ίδια για εγκλήματα πολέμου) για «εσωτερική κατανάλωση και για διατήρηση της εξουσίας στη Γάζα».

Από την άλλη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει να δικαστούν πολίτες του (στρατιώτες) για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Φέρεται, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος να εξετάσει τρόπους «υποστήριξης» του Αμπάς, αποδεχόμενος, ίσως, κάποιου είδους «συνομιλίες». Προς το παρόν, πάντως, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, ολοκλήρωσε, την Κυριακή, τις επαφές του χωρίς καμία πρόοδο στην κατεύθυνση της «αναθέρμανσης των ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών», στην οποία πιέζει ο Λευκός Οίκος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ