Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο σφυρί η δημόσια περουσία στο όνομα της κρίσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοσή της στο κεφάλαιο επιχειρεί να περιορίσει το διογκούμενο δημόσιο έλλειμμα η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν με την ανακοίνωση των σχεδίων για την διάθεση χρηματοοικονομικών ενεργητικών και μεριδίων που κατέχει η κεντρική κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, κατά τη χτεσινή συζήτηση για την οικονομία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με τα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για τη συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 16 δισ. λιρών (17,5 δισ. ευρώ) την επόμενη διετία θα «βγουν στο σφυρί» τα μερίδια του δημοσίου στην ευρωπαϊκή εταιρεία ουρανίου «Urenco», η εταιρεία που διαχειρίζεται την υποθαλάσσια σήραγγα της Μάγχης, τη γέφυρα Dartford Crossing, η εταιρεία του κρατικού τζόγου «ΤΟΤΕ» και σειρά ακινήτων ιδιοκτησίας του κράτους.

Η πώληση προτείνεται ως εναλλακτική λύση στις άμεσες περικοπές δαπανών, οι οποίες εμπεριέχουν τον κίνδυνο να καταστείλουν την οικονομική ανάκαμψη. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν για νέες κεφαλαιακές επενδύσεις και αποπληρωμή του χρέους. Ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, που φέρεται ως βέβαιος νικητής των εκλογών, εντούτοις άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση Μπράουν ότι είναι «ημίμετρα» και το «ξεπούλημα» δεν είναι αρκετό.

  • Στο 7,5% εκτιμάται ότι θα ανέλθει ο ρυθμός συρρίκνωσης της ρωσικής οικονομίας το 2009, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη συστολή του ΑΕΠ «πολύ σοβαρή», τονίζοντας όμως ότι οι παρεμβάσεις του Κρεμλίνου έχουν αποτρέψει μια ακόμη χειρότερη κάμψη της οικονομίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ