Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Στο δρόμο 40.000 εργαζόμενοι

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Το κλείσιμο της κρατικής εταιρείας διανομής ενέργειας «Luz y Fuerza del Centro», στην οποία απασχολούνται 44.000 εργαζόμενοι, ανακοίνωσε την Κυριακή ο ίδιος ο πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν δηλώνοντας ότι η εταιρεία κλείνει, καθώς δεν είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη και καταγράφει μεγάλες απώλειες.

Η «Luz y Fuerza» είναι η μόνη εταιρεία διανομής ενέργειας στην πρωτεύουσα του Μεξικού και στις τέσσερις κεντρικές Πολιτείες της χώρας εξυπηρετώντας περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ η κυβέρνηση έστειλε ήδη δύναμη 5.000 αστυνομικών να κλείσει τα κεντρικά γραφεία και τα υποκαταστήματα της εταιρείας. Πάντως, το κλείσιμό της αποφασίζεται εν μέσω μιας διαμάχης για την απόρριψη από την κυβέρνηση της επανεκλογής ενός συνδικαλιστή στην ηγεσία εργατικού σωματείου, ενώ το σωματείο εργαζομένων απέρριψε τα σχέδια της κυβέρνησης για το κλείσιμο της εταιρείας και την επαναπρόσληψη μέρους των εργαζομένων σύμφωνα με την εφημερίδα «Λα Χορνάδα». Ηδη κάποιες πρώτες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα, ενώ προετοιμάζεται σειρά διαδηλώσεων.

Για να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις η ομοσπονδιακή κυβέρνηση λέει ότι θα επαναπροσλάβει σε άλλες υπηρεσίες γύρω στους 20.000 εργαζόμενους, ωστόσο το Συνδικάτο των Ηλεκτρολόγων, ένα από τα πιο μαχητικά στη χώρα, όπου δρουν και ταξικές δυνάμεις, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για να ανακληθεί η διάλυση της εταιρείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ