Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αιματηρές επιθέσεις από Ταλιμπάν

Nέο αιματοκύλισμα στο Πακιστάν
Nέο αιματοκύλισμα στο Πακιστάν
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Στο αίμα και την αστάθεια βυθίζεται, σταδιακά, το Πακιστάν εξαιτίας μπαράζ επιθέσεων των Ταλιμπάν. Χτες, καμικάζι με παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε πολυσύχναστη αγορά στοχεύοντας στρατιωτικό κομβόι με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 41 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, και να τραυματιστούν δεκάδες. Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Αλπουράι, στην κοιλάδα Σουάτ, στα βορειοδυτικά, από όπου ο πακιστανικός στρατός υποστηρίζει ότι εκδίωξε τους ενόπλους ισλαμιστές μετά από εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων, κατά τις οποίες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίστηκαν.

Νωρίτερα, τα ξημερώματα της Κυριακής, Πακιστανοί κομάντος έδιναν τέλος στην 22ωρη ομηρία 25 ανθρώπων από ενόπλους Ταλιμπάν, στο αρχηγείο του πακιστανικού στρατού στην πόλη Ραβαλπίντι. Η επίθεση των ενόπλων, που ήταν ντυμένοι ως στρατιώτες, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου. Συνολικά, 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη τους από την επαρχία Πουντζάμπ, κάτι που αποδεικνύει ότι η επιρροή τους έχει σημαντικά διευρυνθεί. Αμέσως μετά, ο Πακιστανός υπουργός Εσωτερικών Ρεμάν Μάλικ, όπως και ο Πρόεδρος Αλί Ζαρντάρι υπογράμμιζαν ότι ο στρατός θα εξαπολύσει ευρείες «ανηλεείς» επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν στο νότιο Ουαζιριστάν, που θεωρείται προπύργιό τους. Ηδη από το Σάββατο το πρωί, βομβαρδίζονται περιοχές της φυλής Μπατζαούρ, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, όπου φέρονται να έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι και να έχουν τραυματιστεί 25.

Σχολιάζοντας την κλιμάκωση της βίας στο Πακιστάν, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Βρετανίας, μετά από συνάντησή τους, εξέφραζαν «εμπιστοσύνη» στη δυνατότητα της πακιστανικής κυβέρνησης και του στρατού ν' αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές και να διαφυλάξει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.

Η Κλίντον αναφέρθηκε και στο Αφγανιστάν τονίζοντας ότι «στόχος της Ουάσιγκτον παραμένει η εξολόθρευση της αλ Κάιντα» (αποφεύγοντας ευσχήμως την όποια αναφορά στους Ταλιμπάν). Εμφανίστηκε, επίσης, εμμέσως επικριτική προς τον Χαμίντ Καρζάι, λέγοντας ότι «όποιος και αν είναι ο επόμενος Πρόεδρος θα πρέπει να έχει καλύτερες σχέσεις με το λαό του, το στρατό και τις ΗΠΑ και ν' ασχοληθεί με τα προβλήματα». Η δήλωση ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη παραδοχή του απεσταλμένου του ΟΗΕ, Κάι Εϊντε, ότι «υπήρξε εκτεταμένη νοθεία» στις προεδρικές εκλογές, ενώ εξελίσσεται η επανακαταμέτρηση του 10% των ψήφων από 5μελή επιτροπή του Οργανισμού που σημαδεύτηκε από την παραίτηση, χθες, του ενός Αφγανού εκπροσώπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ