Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς νέο συνασπισμό στο Σάαρλαντ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Διεργασίες για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών (CDU), με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους φαίνεται να καταλήγουν στο κρατίδιο Σάαρλαντ, όπου πρόσφατα έγιναν εκλογές.

Ετσι ανανεώνονται οι ελπίδες του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Πέτερ Μίλερ να παραμείνει στην εξουσία, παρά τα άσχημα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών της 30ής Αυγούστου που ήταν για το CDU 34,5%, το SPD 24,5%, την Αριστερά (Die Linke - μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς) 21,5%, το FDP 9,2%, τους Πράσινους 5,9%. Ηδη το περιοδικό «Σπίγκελ» στην ηλεκτρονική του έκδοση έκανε λόγο για «τις νέες προοπτικές που γεννά ο συνασπισμός "Τζαμάικα"» (εξαιτίας των χρωμάτων των κομμάτων που θα σχηματίσουν κυβέρνηση που είναι αντίστοιχα μαύρο - κίτρινο - πράσινο) σε ό,τι αφορά τους κυβερνητικούς συνασπισμούς είτε σε επίπεδο κρατιδίων είτε ενδεχομένως στο μέλλον σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πάντως οι χαμένοι από αυτή την εξέλιξη θα είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που προσέβλεπε στην πρωθυπουργία του κρατιδίου, ώστε να μετριάσει τις εντυπώσεις από την πανωλεθρία των εκλογών της 27ης Σεπτέμβρη και το Κόμμα «Η Αριστερά» που καλόβλεπε κυβερνητικούς θώκους μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και τους πράσινους. Και ειδικά ο συμπρόεδρος του Κόμματος της «Αριστεράς» Οσκαρ Λαφοντέν (πρώην υπουργός της σοσιαλδημοκρατίας) που έχει διατελέσει και πρωθυπουργός του κρατιδίου του Σάαρ επί 13 χρόνια, και που στη χώρα μας παρουσιάζεται από το ΣΥΡΙΖΑ ως ο «ανανεωτής αριστερός», βλέπει τα σχέδιά του να μην ευοδώνονται.

Αντιλαϊκές προτάσεις από την «αριστερή» κυβέρνηση στο Βερολίνο

Στο μεταξύ η κυβέρνηση της «Αριστεράς» με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο, δίνει άλλο ένα δείγμα γραφής για το τι σημαίνει «αριστερή διαχείριση» του καπιταλισμού στο όνομα της ...κρίσης. Προτείνει στους εργαζόμενους στο δημόσιο (με πρόταση που έκανε στα συνδικάτα και έδωσε διορία 3 βδομάδες για να απαντήσουν) να δεχτούν για δύο χρόνια μηδενικές αυξήσεις στους μισθούς. Επίσης προτείνει για το 2011 αύξηση των ωρών εργασίας με τους ίδιους μισθούς και για τους Δυτικογερμανούς (μέχρι τώρα αυτοί δούλευαν 38,5 ώρες την βδομάδα σε αντίθεση με τους Ανατολικογερμανούς που ήδη δουλεύουν 40 ώρες) δηλαδή προκύπτει μείωση της τάξης του 3,9% στους μισθούς και πιθανότητα αύξησης από το 2012 και μετά. Αυτά τα ...φιλολαϊκά από μια αριστερή κυβέρνηση που συμμετέχουν οι συνδαιτυμόνες του ΣΥΡΙΖΑ, στο Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ