Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΒΙΑ
Στα χέρια ιδιωτικής πολυκλινικής η «Βοήθεια στο Σπίτι»

Η δημοτική αρχή τερμάτισε το πρόγραμμα απολύοντας τρεις εργαζόμενες

Η φροντίδα των ηλικιωμένων και συνολικά οι υπηρεσίες Πρόνοιας δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους

Eurokinissi

Η φροντίδα των ηλικιωμένων και συνολικά οι υπηρεσίες Πρόνοιας δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους
Την ανάληψη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από την ιδιωτική πολυκλινική Λαμίας καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας (ΕΚΦ) αναφέροντας ότι ο Δήμος Γραβιάς ανακοίνωσε πρόσφατα τον τερματισμό απολύοντας τις τρεις εργαζόμενες, δίνοντας ουσιαστικά «πεσκέσι» το πρόγραμμα στην πολυκλινική. Πρόκειται για ένα ακόμα γεγονός που σηματοδοτεί την παράδοση των υπηρεσιών Πρόνοιας στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Ο δρόμος αυτός έχει ήδη ανοίξει με το πέρασμα υπηρεσιών Πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σήμανε την περιορισμένη έκταση αυτών των υπηρεσιών, την υποβάθμιση και την εμπορευματοποίησή τους.

Ταυτόχρονα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (το 2008) των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομίας, Απασχόλησης και Υγείας (ΦΕΚ Β' 1724/27.8.2008) για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς για την προγραμματική περίοδο 2007 - 2013 (ΕΣΠΑ) προβλέπεται ότι ανάδοχοι των προγραμμάτων παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους και στα άτομα που χρήζουν κατ' οίκον βοήθειας είναι δημοτικές και κοινωφελείς επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου κερδοσκοπικού ή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και «αμιγώς ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στο σκοπό τους την κοινωνική ανάπτυξη ή την πρόνοια ή τη συναφή προς τα ανωτέρω σκοπό κατά το οικείο καταστατικό».

Δηλαδή, τόσο οι δημοτικές επιχειρήσεις όσο και ιδιωτικές ή ΜΚΟ μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό μέσω Οργανισμού Εργατικής Εστίας και να γίνουν ανάδοχοι των προγραμμάτων Πρόνοιας ανάλογα με το ποιος πληροί τις προϋποθέσεις. Αυτό ισχύει και για άλλες υπηρεσίες Πρόνοιας, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), κλπ.

Οπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, «είναι βέβαιο ότι η συγκεκριμένη εταιρεία που πήρε το πρόγραμμα θα κάνει "χορό" με τις επιχορηγήσεις που θα παίρνει, ενώ παράλληλα θα ζητάει από τους ωφελούμενους του προγράμματος, στη βάση της ανταποδοτικότητας και σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς, το αντίτιμο της "φροντίδας"». Σημειώνει, δε, ότι «όλη αυτή τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του προγράμματος την στηρίζουν στην ΚΕΔΚΕ και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ και ο ΣΥΝ». Από κοινού η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν δημιουργήσει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για να μεταφερθεί το κόστος της Πρόνοιας στους εργαζόμενους, και μάλιστα για υπηρεσίες υποβαθμισμένες, με περιορισμένο χαρακτήρα, που δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Η εξασφάλιση και της φροντίδας των ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ αλλά και συνολικά των εργαζομένων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα παροχής υπηρεσιών Πρόνοιας από το κράτος με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής ή εμπορευματοποιημένης δραστηριότητας. Ετσι θα κατοχυρωθούν και η μόνιμη και σταθερή δουλειά και ολοκληρωμένες ποιοτικά υπηρεσίες για όλους, υπογραμμίζει το ΕΚΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ