Τετάρτη 14 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΒ
Μέτρα - φωτιά κατά ανέργων και εργαζομένων

Τα 'χουμε συμφωνήσει με το ΠΑΣΟΚ, λένε οι μεγαλοβιομήχανοι

Αποθρασυμένοι από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και τις διαβεβαιώσεις του για τη στήριξη του κεφαλαίου, όπως και από την αγαστή συνεργασία τους με τους εκπροσώπους του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού το προηγούμενο διάστημα, εμφανίστηκαν χτες οι μεγαλοεργοδότες του ΣΕΒ στη συνάντηση που είχαν με τον Α. Λοβέρδο. Αξιώνοντας 10 μέτρα - φωτιά, στο όνομα δήθεν της καταπολέμησης της ανεργίας, («μέτρα - ανάχωμα» τα βάφτισε ο ΣΕΒ), στην πραγματικότητα εκμεταλλεύονται ασύστολα την αγωνία εργαζομένων κι ανέργων, προκειμένου να πολλαπλασιάσουν τα οφέλη τους, ώστε πράγματι να μετατρέψουν την κρίση σε «ευκαιρία» για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο ΣΕΒ, που η «χαρά» δεν τον άφησε να κρύψει τον ενθουσιασμό του για την έλευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνει με νόημα στην ανακοίνωσή του ότι «πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ». Η συνάντηση έγινε με τους αντιπροέδρους του ΣΕΒ, οι οποίοι πρότειναν - αξίωσαν:

  • Ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης των κερδών με «κατάργηση των φορολογικών αντικινήτρων που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στη διανομή κερδών». Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ ζητά φορολογικά κίνητρα και για την «πρόσθετη» ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη των χαμηλόμισθων στην κατεύθυνση απαξίωσης της δημόσιας ασφάλισης.
  • Στην αντιασφαλιστική ατζέντα του εντάσσεται και η αξίωση για «προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών» των νεοπροσλαμβανόμενων και κάλυψη της διαφοράς από το κράτος!
  • Επίσης, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με υπολογισμό στο βασικό μισθό) συνολικά για τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν το 2009 - 2010 «σοβαρή μείωση της δραστηριότητάς τους»!!!
  • Απαιτούν «επιδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης εκείνων των εργαζόμενων που μέσα στο 2009 και στο 2010 υποχρεώνονται να έχουν μειωμένη απασχόληση». Μια ευθεία πριμοδότηση της «ελαστικής» εργασίας που θα επιβάλουν οι ίδιοι και με χρήματα των θυμάτων τους!
  • «Εξυγίανση και ενίσχυση των προληπτικών και κατασταλτικών μηχανισμών για την τήρηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας». Μια πρόταση που έχει πιο ταπεινά κίνητρα απ' ό,τι δείχνει, καθώς οι μεγαλοβιομήχανοι την προσεγγίζουν από τη σκοπιά του υγιούς ανταγωνισμού μέσα σε ένα ήδη βαθιά αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο.
  • Την «αναβάθμιση» του «παρεμβατικού ρόλου του ΟΑΕΔ» με έμφαση στην «αναστολή της καταβολής του επιδόματος ανεργίας σε περιπτώσεις που απορρίπτονται διαδοχικές προσφορές θέσεων εργασίας από τον ΟΑΕΔ», επιδιώκοντας ακόμη ένα χτύπημα στους άνεργους.
  • Μηχανισμούς απορρόφησης των αντιδράσεων, όπως την «υποχρεωτική» εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας «για την κατάρτιση κοινωνικού σχεδίου εργαζομένων, στις περιπτώσεις όπου η αναδιάρθρωση μίας επιχείρησης συνεπάγεται ομαδικές απολύσεις».
  • Οι μεγαλοεργοδότες βάζουν μπροστά τους άνεργους και στο ζήτημα της κρατικής εγγύησης του δανεισμού τους από τις τράπεζες. Απαιτούν άμεση εφαρμογή του νόμου για τον εγγυημένο δανεισμό (πρόκειται για ρυθμίσεις αρκετών δισ. ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση).
  • Μακριά από τις ανάγκες των ανέργων, αλλά και με το νου ότι μέσω των προγραμμάτων «ενίσχυσης της απασχόλησης» θα έχουν να εισπράττουν, οι βιομήχανοι βάζουν και θέμα αύξησης του επιδόματος ανεργίας κατά 25% σε... δύο χρόνια, χτυπώντας ταυτόχρονα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για ουσιαστική αύξηση του επιδόματος στα 1.120 ευρώ.
  • «Αμεση λειτουργία και καταβολή της κρατικής χρηματοδότησης στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής» με «συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στη διαχείριση». Το Ταμείο ενσωμάτωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας που στοχεύει σε επιδοτήσεις 66 λεπτών την ημέρα στους φτωχούς!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ