Τετάρτη 11 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ, ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ
Στόχος, η καθημερινή παρέμβαση στους χώρους δουλειάς

Σε υπόγειες βιοτεχνίες έφτασε χτες το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές που ξεκινούν στις 19 Νοέμβρη. Συνεδριάζει την Κυριακή η Επιτροπή Μεταναστών του Συνδικάτου

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παρέμβαση του Συνδικάτου
Στα φασονατζίδικα, στα ανήλιαγα υπόγεια που εργάζονται εκατοντάδες μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, βρέθηκε χτες το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, Ιματισμού και Δέρματος Νομού Αττικής. Καλώντας τους εργάτες να συμμετέχουν μαζικά στις επερχόμενες εκλογές του Συνδικάτου από τις 19 μέχρι τις 26 Νοέμβρη, αλλά και να ενταχθούν μαζικά και αποφασιστικά στη ζωή και τη δράση του συνδικάτου, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους.

Τη σταθερή παρέμβαση του συνδικάτου ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία ανέδειξε άλλωστε και η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας σε υπόγεια βιοτεχνία στα Κάτω Πατήσια, όπου δεκάδες μετανάστες συμπληρώνουν 12ωρα δουλειάς, μένοντας οι περισσότεροι απλήρωτοι για δυο και τρεις μήνες. Μετά τη δυναμική παρέμβαση του συνδικάτου, ο εργοδότης - επίσης μετανάστης - δεσμεύτηκε ότι σε μια βδομάδα θα καταβάλλει τα δεδουλευμένα.

Ωστόσο, το συνδικάτο καλεί τους εργάτες σε επαγρύπνηση και οργάνωση σταθερών αγώνων για τα δικαιώματά τους, ανάγκη που αποτύπωσε το ίδιο το περιβάλλον μέσα στο οποίο δουλεύουν. Δουλεύουν σε ένα υπόγειο δίχως φυσικό φωτισμό, χωρίς εξαερισμό, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μετανάστες κύρια από το Μπαγκλαντές. Η εξωτερική πόρτα έχει μπογιατιστεί και κανείς δεν καταλαβαίνει ότι πίσω από αυτή βρίσκονται άνθρωποι που εργάζονται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. «Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ, εφτά μέρες τη εβδομάδα, δουλεύουμε ασταμάτητα», λένε στον «Ριζοσπάστη». Κάποιοι απ' τους μετανάστες «δεν έχουν χαρτιά», συμπληρώνουν, με αποτέλεσμα να είναι έρμαια του εργοδότη. Την ίδια στιγμή, οι εργοδότες πλουτίζουν αφού σε πολλά τέτοια υπόγεια ράβονται κάποιες από τις καλύτερες φίρμες («BSB», «LAPEN», «HAPPENING» κλπ.), οι οποίες πουλιούνται 80 - 100 ευρώ το κομμάτι, ενώ οι μετανάστες πληρώνονται 3 ευρώ την ώρα.

Το συνδικάτο επιδιώκει πολύμορφη δράση για την ανάδειξη των προβλημάτων των μεταναστών και την αγωνιστική τους κινητοποίηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση την Κυριακή 15 Νοέμβρη θα συνεδριάσει η Επιτροπή Μεταναστών του συνδικάτου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΟΕΚΙΔΕ (Χαλκοκονδύλη 37, 4ος όροφος). Ταυτόχρονα, το Συνδικάτο εντείνει τη δράση του για να φτάσει παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στις εκλογές, με συσκέψεις και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς όπως τα εργοστάσια της «ELITE», της «ΜΑΚΟΠΛΕΞ», το τσαγκαράδικο «ΜΟΚΑΣΙΝΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ