Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ
Για την ισχυροποίηση του ρώσικου κεφαλαίου

ΜΟΣΧΑ.--

Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, στο ετήσιο διάγγελμά του - που κράτησε μία ώρα και σαράντα λεπτά και που μετέδωσε χτες η κρατική τηλεόραση - περιέγραψε ουσιαστικά το δυσοίωνο μέλλον που αναμένει το ρωσικό λαό ...προβλέποντας μάλιστα πως σύντομα 1.000.000 Ρώσοι θα χάσουν τις δουλειές τους.

Μίλησε για την ανάγκη να «εκσυγχρονιστεί» η οικονομία της χώρας καθώς «το κύρος της πατρίδας και η εθνική ευημερία δεν μπορούν επ' αόριστον να επαφίενται στα επιτεύγματα του παρελθόντος», αναφερόμενος δηλαδή στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, στη βιομηχανική υποδομή της χώρας, που υπήρχε στην σοβιετική εποχή αλλά βεβαίως ήταν για την κοινωνική ευημερία και όχι για τους καπιταλιστές. «Στη θέση μιας οικονομίας που βασίζεται στις πρώτες ύλες, θα δημιουργήσουμε μια οικονομία που παράγει νέες τεχνολογίες, χρήσιμες στους ανθρώπους», είπε και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ευφυή και υπεύθυνη οιικονομία» και όχι «μια αρχαϊκή κοινωνία στο πλαίσιο της οποίας οι ηγέτες σκέφτονται και αποφασίζουν για όλους»... Ωστόσο, πιστός στις αρχές της καπιταλιστικής παλινόρθωσης διευκρίνισε πως οι κρατικές κοινοπραξίες πρέπει να μετατραπούν σε «εταιρείες μετοχικού κεφαλαίου» και στη συνέχεια να ιδιωτικοποιηθούν ή αλλιώς να διαλυθούν.

Εχοντας στόχο την ενίσχυση της θέσης της ρώσικης αστικής τάξης στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, δεσμεύτηκε για ενίσχυση του οπλοστασίου, εφοδιάζοντας τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις με περισσότερους από 30 βαλλιστικούς πυρηνικούς πυραύλους και τρία πυρηνικά υποβρύχια το ερχόμενο έτος, καθώς και κανονιοφόρο πολεμικό πλοίο και 11 (διαστημικούς) δορυφόρους κ.ά.

Υποστήριξε επίσης πως θα φυλακίζονται όλοι οι διεφθαρμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ενώ, καθώς υποσχέθηκε να ενισχύσει τους δημοκρατικούς θεσμούς, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης της χώρας υπό το πρόσχημα των δημοκρατικών συνθημάτων θα αποκρουστεί. Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος δεσμεύτηκε για την καταπολέμηση της λεγόμενης διεθνούς τρομοκρατίας στο Βόρειο Καύκασο και επέκρινε την άνευ προηγουμένου διαφθορά στην περιοχή, μιλώντας για «κλοπή» κρατικών κονδυλίων.

Κάλεσε σε συνεργασία τις άλλες χώρες για τη διαμόρφωση μιας νέας Συνθήκης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, λέγοντας ταυτόχρονα ότι αν υπήρχε ένας αποτελεσματικός μηχανισμός που θα μπορούσε να σταματήσει τους επιτιθέμενους, τότε η Γεωργία «δε θα είχε το θράσος να ξεκινήσει πόλεμο» στη Νότια Οσετία. Τέλος, υποσχέθηκε την κατάργηση της συλλογής υπογραφών ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή πολιτικών κομμάτων στις εκλογές, μείωση των ωρολογιακών ζωνών της Ρωσίας από τις 11 που είναι σήμερα, χαλάρωση των κανονισμών χορήγησης βίζας για τους ξένους επισκέπτες, κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν να γίνουν «εταίρος επιλογής» της Ινδίας σε κάθε σφαίρα (2022-04-13 00:00:00.0)
Διαφορετικές εκτιμήσεις των ηγεσιών για την ιστορία (2012-11-03 00:00:00.0)
Συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής (2008-05-09 00:00:00.0)
Προεκλογική υποσχεσιολογία από τον Πούτιν (2004-02-13 00:00:00.0)
Διαβουλεύσεις περί «στρατηγικών συμμαχιών» (2001-02-22 00:00:00.0)
Μια ανοδική πορεία για τους κομμουνιστές (1996-07-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ