Κυριακή 15 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σχέδιο για την ολόπλευρη ενίσχυση των ταξικών αγώνων

Ενίσχυση της παρέμβασης του ΠΑΜΕ για να αντιστοιχηθεί η λειτουργία και η δράση του με τις μεγάλες απαιτήσεις της ταξικής πάλης
Ενίσχυση της παρέμβασης του ΠΑΜΕ για να αντιστοιχηθεί η λειτουργία και η δράση του με τις μεγάλες απαιτήσεις της ταξικής πάλης
Το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δράση τους, ώστε σε κάθε κλάδο, σε κάθε περιοχή να δυναμώσει η παρέμβαση για κάθε πρόβλημα και σύγχρονη ανάγκη του εργάτη και της οικογένειάς του συζήτησε, την περασμένη Πέμπτη, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι στις 9 Γενάρη θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή, ώστε να εκτιμηθεί και να αξιοποιηθεί δημιουργικά η πείρα που έχει συσσωρευθεί μέχρι σήμερα. Κορυφαίος σταθμός για το επόμενο διάστημα αποτελούν τα πανεργατικά συλλαλητήρια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα, το ραντεβού έχει καθοριστεί στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στο σταθμό του ΗΣΑΠ. Το ένα μετά το άλλο τα ταξικά συνδικάτα παίρνουν μέτρα για την επιτυχία των συλλαλητηρίων, ενώ καθημερινά συνεχίζονται οι εξορμήσεις και συσκέψεις, που καλούν τους εργάτες, όχι μόνο να βγουν μαζικά στους δρόμους στις 24 Νοέμβρη, αλλά και να οργανωθούν στα συνδικάτα τους, παλεύοντας σε ταξική γραμμή για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση που συζητήθηκε την Πέμπτη, καταγράφοντας την ανάγκη ο πήχης της πάλης να μπει στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, αντιπαλεύοντας αντικειμενικές και υποκειμενικές δυσκολίες.

«Κύριο ζητούμενο είναι το ΠΑΜΕ να αυξήσει την επιρροή του στα συνδικάτα που είναι στις γραμμές του, να επεκτείνει την επιρροή του σε νέα συνδικάτα, να συντονίζει πιο σχεδιασμένα τους αγώνες τους. Είναι βασική προϋπόθεση για να αυξήσει την επίδρασή του στον προσανατολισμό του συνδικαλιστικού κινήματος, να δεθεί πιο καλά, πιο ζωντανά με τους κλάδους και τους τόπους δουλειάς, εκεί που εργάζεται και ζει ο απλός άνθρωπος. Η δουλειά στη βάση είναι το οξυγόνο για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Το ΠΑΜΕ αποτελεί ταξική συσπείρωση, που συγκεντρώνει στις γραμμές του και κινητοποιεί συντονισμένα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, επιτροπές αγώνα, αγωνιστικά ψηφοδέλτια και συνδυασμούς, συνδικαλιστές και εργαζόμενους που συμφωνούν με τη γραμμή και το πλαίσιο στόχων πάλης, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση καθορίσαμε τους άξονες που αφορούν την πάλη κατά των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τους άξονες για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία, στους μισθούς, στην Κοινωνική Ασφάλιση (σύνταξη, υγεία, πρόνοια), στην Παιδεία, στις δημοκρατικές ελευθερίες, τα δικαιώματα των γυναικών, της νεολαίας, των μεταναστών, για τις συνθήκες Yγιεινής και Aσφάλειας στους τόπους δουλειάς».

Το βάρος να δοθεί στους κλάδους

«Το ΠΑΜΕ δυνάμωσε και αναδείχθηκε σε διακριτό ταξικό πόλο που παλεύει για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, των εργατικών, λαϊκών οικογενειών. Οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων και το διεκδικητικό αγώνα, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκπροσώπους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, την αντιλαϊκή πολιτική, τις πλειοψηφίες των διοικήσεων της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων, αλλά και σωματείων που κινούνται στη γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, του οποίου αυξήθηκε η αναξιοπιστία και η φθορά του, μειώθηκε η ικανότητά του να κινητοποιεί εργαζόμενους. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν επιτρέπεται υποβάθμιση των δυνατοτήτων του στον εγκλωβισμό και στην εξαγορά. Μεγάλη σημασία έχουν τα εξής:

  • Ενίσχυση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του Πανελλαδικού Συντονιστικού. Να αποκτά βαθμιαία το ΠΑΜΕ συνολική αντίληψη των εξελίξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να εκφραστεί στα όργανα του ΠΑΜΕ η ευθύνη και το βάρος που ρίχνουμε στην κλαδική δουλειά.
  • Ανάπτυξη της δουλειάς των Γραμματειών, ειδικό βάρος στη δουλειά με τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους νέους, αλλά και το κρίσιμο ζήτημα της Υγιεινής και Ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.
  • Διαμόρφωση υποδομής, που θα επιτρέψει την ουσιαστική παρακολούθηση των εξελίξεων, τον εμπλουτισμό των θέσεων, την επεξεργασία στόχων πάλης, την ενίσχυση της καθημερινής παρέμβασης για τα προβλήματα της εργατικής τάξης και την ενίσχυση της διαφωτιστικής δουλειάς.
  • Καλύτερη σύνδεση της Εκτελεστικής Γραμματείας με τις κλαδικές και τοπικές Γραμματείες και συμβολή στην ενίσχυση της πανελλαδικής δράσης.
  • Καλύτερη επεξεργασία και σχεδιασμός για την παρέμβαση του ΠΑΜΕ εκεί που οι ταξικές δυνάμεις μειοψηφούν, συγκρότηση Γραμματειών.
  • Να δρομολογηθεί η έκδοση διαφωτιστικού εντύπου του ΠΑΜΕ, που θα ενημερώνει για τη δράση του και τις εξελίξεις και θα αποτελεί μέσο σύνδεσης του ταξικού κινήματος με τους χώρους δουλειάς, με τους κλάδους».
Συνδικάτα - όπλα στα χέρια των εργατών

«Ο προσανατολισμός της δουλειάς του ΠΑΜΕ να κινηθεί στους παρακάτω βασικούς άξονες:

  • Πιο καλός σχεδιασμός και συντονισμός αγώνων στα ενιαία και κοινά προβλήματα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κλαδικά ζητήματα, να οργανώνει την αλληλεγγύη και τους αγώνες.
  • Οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία, επιμένοντας στην ένταξη νέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών, στη συμμετοχή εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην οργάνωση εργαζομένων ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει σύγκρουση με συντεχνιακές αντιλήψεις και επιμονή στην κατανόηση της σημασίας που έχει η ενιαία δράση, στη βάση του ταξικού συμφέροντος της εργατικής τάξης. Ενα από τα βασικά καθήκοντα του ΠΑΜΕ είναι να αποκτήσουν τα σωματεία ουσιαστική σύνδεση με τα μέλη τους, να εξασφαλίσουν τη δραστήρια συμμετοχή τους στη ζωή των σωματείων, πιο τακτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις για ενημέρωση και συμμετοχή στο σχεδιασμό δράσης.
  • Ενίσχυση των κλαδικών συνδικάτων κατά νομό ή πόλη, όπως αυτά που δημιουργήθηκαν στις τηλεπικοινωνίες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ίδρυση νέων. Συγκρότηση σωματειακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς με σχέδιο και στόχο κατά κλάδο, κατά περιοχή. Η επόμενη περίοδος πρέπει να είναι περίοδος μεγάλης προσπάθειας μαζικοποίησης των κλαδικών συνδικάτων, αναβάθμισης της λειτουργίας και της δράσης τους, ρίχνοντας βάρος στη δημιουργία σωματειακών επιτροπών στους εργασιακούς χώρους και βάσεων στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων, εκεί που το ΠΑΜΕ είναι μειοψηφία επιτροπές αγώνα.
  • Συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ. Ο στόχος αυτός απαιτεί ένταση των προσπαθειών για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα με συγκεκριμένο σχεδιασμό, απαιτεί καλύτερη αξιοποίηση των ταξικών δυνάμεων που δρουν ως μειοψηφία στα συνδικάτα και μπορούν να διαμορφώσουν προϋποθέσεις κατάκτησης νέων δυνάμεων με τη γραμμή του ΠΑΜΕ, απαιτεί ουσιαστικό άνοιγμα σε δυνάμεις που ταλαντεύονται, διστάζουν να ενταχθούν στο ΠΑΜΕ, αλλά μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας σε κοινή δράση για οξυμένα προβλήματα, σε ορισμένα μέτωπα πάλης. Το βασικό είναι να ξηλώνονται δυνάμεις από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, να διαμορφώνονται σχέσεις συνεργασίας με το ΠΑΜΕ, ακόμα και σε προσωρινή βάση, ακόμα και με ταλαντεύσεις.
  • Ενιαία δράση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ, στη βάση ενιαίων στόχων πάλης που αντιπαρατίθενται στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, με αιχμή τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, αλλά και ζητήματα που αφορούν την προοπτική, π.χ., των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, των μεταφορών κλπ.
  • Προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης. Οι δυσκολίες είναι γνωστές, τις αντιμετωπίσαμε και στους πρόσφατους αγώνες της αγροτιάς, αλλά ο στόχος αυτός είναι βασικός. Διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης σε βασικά ζητήματα, που μπορούν να αποτελέσουν βάση ενίσχυσης της κοινής δράσης και να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια της κοινωνικής συμμαχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ανάγκη να μπούμε σε περίοδο ενίσχυσης των σχέσεων του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ, τη Συντονιστική Επιτροπή των Αυτοαπασχολούμενων και της ΟΓΕ, μεταξύ των ταξικών συνδικάτων και των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, των σωματείων και των ομοσπονδιών των ΕΒΕ.
  • Ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, ρίχνοντας βάρος στην ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα σε ταξικά συνδικάτα σε ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο, στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες, τη δράση της ΠΣΟ, των κλαδικών και περιφερειακών οργανώσεών της».
Οξυνση της αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό

Ειδική σημασία έχει η ενίσχυση της πάλης ενάντια στις δυνάμεις της υποταγής και της μοιρολατρίας. «Να οξύνουμε την αντιπαράθεση με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, αλλά και με Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που ακολουθούν τη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η πορεία του κινείται συνεχώς και σε πιο αντεργατική κατεύθυνση. Η προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, η προσπάθεια ενσωμάτωσης εργατικών δυνάμεων στις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας, οδηγεί τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και του οπορτουνισμού στη χρησιμοποίηση όλων των μέσων για να χτυπήσουν το ΠΑΜΕ.

Τα παραδείγματα που έχουμε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στην ΟΕΚΙΔΕ, στην ΠΟΕ - ΟΤΑ είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε περίπτωση, ενισχύοντας τη συντονισμένη προσπάθεια των ταξικών δυνάμεων, την ενίσχυση της αυτοτελούς δράσης των δυνάμεων του ΠΑΜΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ