Κυριακή 22 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
24 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ
Δικτύωση με την εμπορευματοποίηση και μαχαίρι στις παροχές

Η κυβέρνηση εγγυάται «ελάχιστο πακέτο» παροχών, για το οποίο θα πληρώνουν και τα ασφαλιστικά ταμεία

Είναι γεγονός ότι και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ προπαγανδίζουν πως για την «ελλειμματική» κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων φταίνε οι δαπάνες Υγείας. Και πρέπει να μπει τέρμα στις «σπατάλες». Και οι δυο κυβερνήσεις εντοπίζουν ως έναν παράγοντα τα φάρμακα, γι' αυτό και παίρνουν μέτρα, όπως οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, αλλά δεν ακουμπάνε τη συνεχή αύξηση των τιμών από τις φαρμακοβιομηχανίες και την εμπορία φαρμάκων. Οπως επίσης και το γεγονός της σύμπραξης των ασφαλιστικών ταμείων με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για εξετάσεις που λυμαίνονται Ταμεία και ασφαλισμένους. Ετσι, αντί να οργανώσουν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έτσι που να μην υπάρχει καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα ούτε στην ιατρική ούτε στο φάρμακο, επιβάλλουν πολιτικές περικοπών. Αν και γνωρίζουν οτι η μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων και οι πολλές ιατρικές εξετάσεις που δε χρειάζονται (και με ευθύνη ορισμένων γιατρών που σχετίζονται με τις φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα), ως σπατάλη μόνο σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και παροχής φαρμάκων θα μπορούσε να εξαλειφθεί. Αλλά η πολιτική των κυβερνήσεων είναι υπέρ της γιγάντωσης της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα Υγείας, γιατί είναι σίγουρα κερδοφόρος.

Οι περικοπές

Ο προάγγελος των περικοπών στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών της Υγείας ήρθε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, που αναφέρθηκε στις κοινοπραξίες των ασφαλιστικών ταμείων, στην επαναφορά της λίστας φαρμάκων και την εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα - αρχίζοντας από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) στους δήμους, με ένα ελάχιστο πακέτο παροχών για τους ασφαλισμένους.

Στη συνέχεια, η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με συνεντεύξεις ή μιλώντας στη Βουλή, έκανε πιο εμφανές το περίγραμμα. «Μιλάμε για κάρτα Υγείας, έλεγε η υπουργός στη Βουλή στις 9.11.2009, η οποία θα εξορθολογίσει τις δαπάνες, θα βοηθήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όσον αφορά την παροχή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, την καλύτερη πρόσβαση σε όλες τις παροχές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και φυσικά και στο φαρμακείο». Δηλαδή, η κάρτα Υγείας θα αποτελέσει το μέσο για περιορισμό των παροχών που μεταβαπτίζονται σε εξορθολογισμό. Ετσι μένει ως υποχρέωση της κυβέρνησης το «βασικό πακέτο παροχών». Αποκαλυπτικές είναι οι περιγραφές της υπουργού: «Μιλάμε για την εγγύηση ενός βασικού πακέτου παροχών, το οποίο θα παρέχεται μέσα στο σύστημα αυτό για όλους τους συμπολίτες μας», έλεγε στη Βουλή, ενώ σε συνεντεύξεις της έχει παραδεχτεί ότι και για το ελάχιστο πακέτο θα πληρώσουν και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κι όλες αυτές οι ελάχιστες και υποβαθμισμένες παροχές θα παρέχονται με τη «συνέργεια και δικτύωση όλων των δομών παροχής της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Δηλαδή, από δημόσιους, δημοτικούς, ιδιωτικούς φορείς και με την εμπλοκή των ΜΚΟ, ενισχύοντας έτσι τη δικτύωση με την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα σημάνει χαράτσια για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Γι' αυτό άλλωστε στην Εισηγητική Εκθεση του προϋπολογισμού για το 2010 δε γίνεται αναφορά σε ένα «συγκροτημένο ολοκληρωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», όπως έλεγε η υπουργός στη Βουλή, αλλά απλώς ότι «διαμορφώνεται σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας σε κάθε δήμο».

Ηδη, την περασμένη Πέμπτη, οι συναρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν τα πρώτα σημεία της πολιτικής της κυβέρνησης για το φάρμακο. Μεταξύ αυτών είναι η επαναφορά της λίστας, οι μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, καθώς και η ανακοστολόγηση των φαρμάκων, που όσο κι αν διατείνεται η κυβέρνηση πως έτσι θα περιστείλει τις δαπάνες σίγουρα θα φέρει καινούριους μποναμάδες για τη φαρμακοβιομηχανία. Μάλιστα, η λίστα των φαρμάκων - με περιορισμούς και ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους - αυτή τη φορά επανέρχεται με δημοσιευμένη την απαραίτητη απόφαση για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα των φαρμάκων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Εκκρεμεί η έκδοση απόφασης και για τα διαγνωστικά πρωτόκολλα, για τα οποία η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μιλήσει καθόλου. Αν εκδοθεί και η δεύτερη απόφαση, τότε οι παροχές μπαίνουν στη μέγκενη των περικοπών των παροχών και των αντιεπιστημονικών περιορισμών.


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ