Πέμπτη 26 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΑΣΚΕΝΔΗ.-- Οι αρχές του Ουζμπεκιστάν αποφάσισαν να αποκαθηλώσουν και να «μεταφέρουν» το μνημείο για τους Υπερασπιστές της Πατρίδας (δηλαδή των Σοβιετικών στρατιωτών) από το κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας, την Τασκένδη. Πρόκειται για μια ενέργεια που εντάσσεται στη γενικευμένη αντικομμουνιστική υστερία που προωθείται σε πολλές πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

ΚΙΝΓΚΣΤΑΟΥΝ.-- Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι περίπου 100.000 κάτοικοι της νησιωτικής χώρας Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες, προκειμένου να συμμετάσχουν σε δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της σύστασης Συντακτικής Συνέλευσης. Η νησιωτική χώρα απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία στις 27 Οκτώβρη 1979, ενώ είναι μέλος της CARICOM και το έβδομο μέλος της ALBA.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ενέκρινε την αγορά της πρώτης παρτίδας 14 μαχητικών «F-35 JSF» της «Λόκχιντ Μάρτιν» ,ανακοίνωσε χτες ο Αυστραλός υπουργός Αμυνας Τζον Φόκνερ. Η παραγγελία, ύψους 2,9 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, προβλέπει την παράδοση των πρώτων αεροσκαφών έως το 2014.

ΤΟΚΙΟ.-- Εντάλματα σύλληψης εις βάρος τεσσάρων εφήβων - όλοι τους τέκνα Αμερικανών στρατιωτικών που υπηρετούν σε βάσεις στην Ιαπωνία - αναμένεται να εκδώσουν οι ιαπωνικές αρχές με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, μετά το σοβαρό τραυματισμό 23χρονης μοτοσικλετίστριας εξαιτίας ενός σχοινιού που φέρονται να είχαν δέσει οι ύποπτοι κόβοντας το δρόμο...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Κοπεγχάγη για να παραστεί στην έναρξη των εργασιών της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή, στις 9 Δεκέμβρη, ανακοίνωσε χτες ο Λευκός Οίκος.

ΡΩΜΗ.-- Πρωτότυπη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν χτες υπάλληλοι του Κρατικού Ιδρύματος για την Περιβαλλοντική Ερευνα «Ispra» στη Ρώμη, καθώς έμειναν για 24 ώρες σκαρφαλωμένοι στη στέγη του κτιρίου του Ιδρύματος, όπου εργάζονται 150 υπάλληλοι, ζητώντας διαβεβαιώσεις ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν στα τέλη του μήνα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέο πολύνεκρο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο σε κινεζικό ανθρακωρυχείο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 107 εργαζόμενοι να χάσουν τη ζωή τους, στην πόλη Χεγκάν, της επαρχίας Χεϊλοτζιάνγκ. Για ακόμα μία φορά αναφέρονται σοβαρές παραλείψεις στις συνθήκες ασφαλείας, ενώ τη στιγμή της έκρηξης στο ορυχείο εργάζονταν 528 άνθρωποι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Ο Λίβυος ηγέτης Καντάφι ανέλαβε, με εντολή από τον Αραβικό Σύνδεσμο, να διαμεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αιγύπτου - Αλγερίας, που έχουν φτάσει στα πρόθυρα διπλωματικής αντιπαράθεσης εξαιτίας των επεισοδίων που συνόδεψαν και ακολούθησαν τις ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις των εθνικών ομάδων των δύο χωρών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ