Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» - «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Κοινή είσοδος στην αγορά φυσικού αερίου

Η πρόσφατη κίνηση του ομίλου «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» να μπει έμμεσα στην αγορά φυσικού αερίου, παρακάμπτοντας τη ΔΕΠΑ στην προμήθεια 65.000 κμ υγροποιημένου αερίου (LNG) για ιδιοκατανάλωση, μετατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες σε μια «στρατηγική συμμαχία» με τον όμιλο της «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» στον τομέα του φυσικού αερίου. Οι δυο επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοίνωσαν χτες τη σύσταση κοινής εταιρείας (συμμετοχή 50 - 50) «με σκοπό την εισαγωγή και εμπορία φυσικού αερίου σε κάθε του μορφή. Το φυσικό αέριο θα προορίζεται για χρήση στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής των δύο ομίλων, καθώς και για πώληση σε τρίτους, στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή».

Στο πλαίσιο της συμμαχίας τους, οι δύο όμιλοι θα παραλάβουν και θα διαθέσουν από κοινού το παραγγελθέν φορτίο των 65.000 κμ LNG, που αναμένεται να φτάσει στη Ρεβυθούσα στις 2 του Δεκέμβρη. Η είσοδος στην αγορά του φυσικού αερίου και το «σπάσιμο» του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ, ευνοείται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είναι ότι συγκυριακά οι τιμές του υγροποιημένου αερίου είναι μικρότερες από αυτές του αερίου που προέρχεται από τους αγωγούς και από τις τιμές της ΔΕΠΑ. Ο δεύτερος είναι ότι λόγω της καθυστέρησης στην κατάρτιση των σχετικών κανόνων εμπορίας, διάθεσης, αποθήκευσης κλπ., ο ΔΕΣΦΑ (ο διαχειριστής του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου) χρεώνει την παραλαβή, αποθήκευση και μετατροπή του αερίου στις ίδιες τιμές που έχουν καθοριστεί για τη ΔΕΠΑ, η οποία διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή το σύνολο του φυσικού αερίου της χώρας.

Η περίπτωση είναι ενδεικτική για το ρόλο του μεγάλου κεφαλαίου στην ενέργεια. Πέφτουν οι τιμές, αγοράζει. Είναι ψηλά οι τιμές, δεν ασχολείται. Με λίγα λόγια, το κριτήριο του κέρδους διαμορφώνει τις εξελίξεις και όχι η εξυπηρέτηση του λαϊκού συμφέροντος. Αυτό μπορεί να εξυπηρετηθεί μόνο με την πρόταση του ΚΚΕ για δημόσιο ενιαίο φορέα ενέργειας, με προϋπόθεση, τη λειτουργία του στα πλαίσια της λαϊκής οικονομίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ