Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΠΕΚΟΥΛΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Προσφορά για υπερκέρδη στις τράπεζες

Εκθέσεις «αξιολογητών» της αντιλαϊκής πολιτικής επιστρατεύει η κυβέρνηση, διαφημίζοντας μέχρι και μετοχές τραπεζών

Νέος κύκλος αναταράξεων και μπόλικη σπέκουλα γύρω από το υπέρογκο κρατικό χρέος σηματοδοτήθηκε χτες από τραπεζίτες, ρεντιέρηδες και άλλα αρπακτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου, που θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις δανειακές ανάγκες που δημιουργεί στα κράτη η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου και των κερδών του. Οι τραπεζίτες - συνεργάτες των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ βρήκαν μια ακόμη αφορμή να απογειώσουν τα δανειστικά επιτόκια των ελληνικών κρατικών ομολόγων μέχρι και 2% πάνω από τα αντίστοιχα της Γερμανίας. Είναι απόλυτα φανερό ότι έχουν βάλει στο μάτι και το νέο πρόγραμμα κρατικού δανεισμού που απλόχερα τους προσφέρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και για το 2010. Αυτά τα τρωκτικά, όπως και οι άλλες μερίδες της πλουτοκρατίας, που έχουν ξεκοκαλίσει ολόκληρους προϋπολογισμούς, μπόλικο και ζεστό κρατικό χρήμα και επιδοτήσεις, με τη στήριξη κυβερνήσεων και των πολιτικών διαχειριστών τους, παριστάνουν και τους τιμητές για τα εμφανιζόμενα ελλείμματα. Είναι οι ίδιοι που μαζί με την ΕΕ και άλλα κέντρα αξιώνουν την επέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίσουν την κατά το δυνατό αναίμακτη έξοδο του κεφαλαίου από την καπιταλιστική κρίση.

Σ' αυτά τα πλαίσια συνεχίστηκαν και χτες τα δημοσιεύματα δυτικοευρωπαϊκού οικονομικού Τύπου για τα προβλήματα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας και τους δήθεν φόβους που έχουν οι χρηματοοικονομικοί οίκοι για τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να συνεχίσει την πληρωμή των τόκων του δημόσιου χρέους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης πολιτικής και μη έχοντας τίποτα άλλο να κάνει, προσέφυγε στις καλές υπηρεσίες τραπεζιτών και άλλων «αξιολογητών» της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα δύο εκθέσεις «επενδυτικών οίκων» που όπως οι ίδιοι επισημαίνουν περιλαμβάνουν «θετικές αξιολογήσεις για την ελληνική οικονομία». Οι... επενδυτικοί οίκοι είναι τα μονοπώλια «Citigroup», «Bank of America» και «Merill Lynch». Η μια από τις «εκθέσεις» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ περιέχει «συμβουλές» για αγορά μετοχών από το χρηματιστήριο για δυο συγκεκριμένες τράπεζες !..

Τελευταία αφορμή για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνικά ομόλογα στάθηκε το κανόνι που βάρεσε η «Dubai World». Είναι φανερό ότι η καπιταλιστική κρίση έχει ακόμη δρόμο να διανύσει με τις επιπτώσεις να αξιοποιούνται και να φορτώνονται στους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα. Να σημειωθεί ότι όμιλος πλουτοκρατών από το εμιράτο του Ντουμπάι είναι μεγαλομέτοχος σε τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις της «Μάρφιν» (Ομιλος Βγενόπουλου) και εμφανίζονται να κατέχουν σήμερα το 29% στη MIG και 17% στη «Μάρφιν Πόπουλαρ». Συνέπεια των παραπάνω ήταν και η πτώση της χρηματιστηριακής αξίας που έφτασε, στο κλείσιμο, μέχρι και 15,7%. Ο γενικός δείκτης έκλεισε χτες με πτώση 6,2% με σημαντική πτώση για τον τραπεζικό κλάδο.

Σε ό,τι αφορά την «Dubai World», η αναστάτωση προκλήθηκε επειδή στελέχη της ζήτησαν χτες απ' τους πιστωτές τους την αναβολή της καταβολής πληρωμών για ένα εξάμηνο, γεννώντας φόβους για επιπτώσεις τύπου ντόμινο σε τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο επενδυτικό σχήμα του εμιράτου... Λόγος γίνεται για χρέη περίπου 60 δισ. δολαρίων, της ναυαρχίδας των επενδυτικών έργων της κυβέρνησης του Εμιράτου του Ντουμπάι, και της κτηματομεσιτικής εταιρείας του, «Νάκχιλ», που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και την οικοδόμηση του τεχνητού νησιού στον Περσικό Κόλπο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ