Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τα δίνει όλα για την κερδοφορία των επιχειρήσεων

Φιλοεργοδοτικό κήρυγμα χτες από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Το μήνυμα ότι οι πάντες και τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στην κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων έστειλε ο Αντ. Σαμαράς από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα της «αντιπολιτευτικής» τακτικής που θα ακολουθήσει. Εξόφθαλμος στόχος της χτεσινοβραδινής ομιλίας του νεοεκλεγέντος προέδρου ήταν να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του «άξιου» και «τολμηρού» διαχειριστή των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, πράγμα που ασφαλώς και κατάφερε.

Επαναλαμβάνοντας διαρκώς το σύνθημα «να αποενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα» ο πρόεδρος της ΝΔ αξίωσε την πλήρη απαλλαγή του μεγάλου κεφαλαίου από κάθε «βάρος», ενώ ταυτόχρονα ζήτησε το κράτος να στηρίξει με κάθε τρόπο την επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική. Ειδικότερα, ζήτησε νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, των εργοδοτικών εισφορών, περικοπές κοινωνικών δαπανών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά.

«Το κράτος μπορεί να βοηθήσει την επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική. Αυτό δε θα αρχίσει από αύριο. Πρέπει να αρχίσει υποχρεωτικά από σήμερα. Αλλιώς δε θα αρχίζει ποτέ...», αποφάνθηκε, συμπληρώνοντας ότι «η στήριξη της επιχείρησης σήμερα, η βοήθεια προς την επιχείρηση να γίνει πιο ανταγωνιστική, οφείλει να είναι κυρίαρχη συνιστώσα και ύψιστη προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής».

Το κράτος, σύμφωνα με τον Αντ. Σαμαρά, πρέπει να ελαφρύνει τις επιχειρήσεις από τη «φορολογία, άμεση και έμμεση, τις εργοδοτικές εισφορές της, τις εισφορές υπέρ τρίτων, πάσης φύσεων τέλη, επιβαρύνσεις, πνευματικά δικαιώματα, κάθε λογής "χαράτσια" που πληρώνουν...».

Εμφάνισε ως αναπόδραστη αναγκαιότητα την ελάφρυνση του κεφαλαίου από κάθε βάρος επικαλούμενος το επιχείρημα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων: «Τη μείωση των φορολογικών και άλλων επιβαρύνσεων της επιχείρησης είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε. Διότι όλες οι γειτονικές μας χώρες ρίχνουν τους φορολογικούς συντελεστές. Εμείς πώς θα προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις αν αυξήσουμε τους φόρους μας; Γιατί να έρθει ο ξένος επενδυτής να βάλει τα λεφτά του στην Ελλάδα;», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, ζήτησε από το κράτος να απαλλάξει τις επιχειρήσεις από τις κινητοποιήσεις «μερικών δεκάδων ατόμων που κλείνουν τους δρόμους» και από τους «παράνομους πλανόδιους».

Από την άλλη υπερασπίστηκε τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, αναφέροντας ενδεικτικά «τις ΣΔΙΤ, το Ασφαλιστικό, την πώληση της "Ολυμπιακής", το νόμο για τις ΔΕΚΟ, τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας περί ανωνύμων εταιρειών, ή την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την προστασία του καταναλωτή». Καταλήγοντας διευκρίνισε ότι όλες αυτές οι προωθημένες αντιδραστικές πολιτικές συνιστούν τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» που πιστεύει, ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι πρόκειται για «φιλελευθερισμό που ενδιαφέρεται για την ευημερία των πολλών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ