Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει φάκα «διαλόγου» για να εγκλωβίσει το λαό

Μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τις αντιδραστικές «στρατηγικές επιλογές» της και ετοιμάζει νόμους για ασφαλιστικά και εργασιακά

Με έναν νέο γύρο διευρυμένου «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στα αντιδραστικά της σχέδια

Eurokinissi

Με έναν νέο γύρο διευρυμένου «κοινωνικού διαλόγου», η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή στα αντιδραστικά της σχέδια
Τη φάκα της κοινωνικής συναίνεσης επιδιώκει να στήσει για τα λαϊκά στρώματα η κυβέρνηση, για να προωθήσει τις αντιλαϊκές ανατροπές των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, αξιοποιώντας τον προσχηματικό «εθνικό κοινωνικό διάλογο» και ποντάροντας στην αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Μετά το προχτεσινό προσκλητήριο του πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου προς τους «κοινωνικούς εταίρους», κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, για έναρξη την επόμενη βδομάδα του «κοινωνικού διαλόγου», χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε «ανατροπές» στην «οικονομία, στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στο δημόσιο τομέα, στην κοινωνική πρόνοια», επιζητώντας «κοινωνική συναίνεση».

Η κυβέρνηση, θέτοντας στο στόχαστρο κάθε πτυχή της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, δηλώνει «αποφασισμένη» να υλοποιήσει «τιςστρατηγικές επιλογές της», ευθυγραμμίζοντας τις προτεραιότητές της με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα με τις πρωτοβουλίες για «δημόσια διαβούλευση». Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιζητά «τη συνυπευθυνότητα και τη συμμετοχή στις προτάσεις, τις ιδέες, τις απόψεις όλων των φορέων, των κομμάτων, των πολιτών», ώστε να νομιμοποιήσει το σύνολο των αντιλαϊκών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτήν την επιχείρηση, η κυβέρνηση προσβλέπει στην πολύτιμη βοήθεια της ΝΔ. Οπως σημείωσε χτες ο Γ. πεταλωτής, αναφερόμενος στη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Αντ. Σαμαρά, η «κυβέρνηση ζητά συναίνεση από όλο τον ελληνικό λαό, (...) Δε θα μπορούσε, φυσικά, να λείψει αυτή η έκφραση της προσπάθειας διαλόγου και συναίνεσης με το νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας».

Με νόμο οι ανατροπές

Ενδεικτικό των αντιλαϊκών κυβερνητικών σχεδιασμών είναι ότι χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις αντεργατικές προτροπές του Αμερικανού πρέσβη Ντ. Σπέκχαρντ για παραπέρα «ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων», φρόντισε να στείλει μήνυμα στους εκπροσώπους του αμερικανικού κεφαλαίου, σημειώνοντας: «Είμαστε αυτοί που ανοίγουμε τα ζητήματα. Είμαστε αυτοί που θέλουμε να ρυθμίσουμε τις εργασιακές σχέσεις».

Σε μια προσπάθεια να θολώσει τα νερά, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «η μόνη υπεύθυνη, για να σχεδιάζει και να εφαρμόζει πολιτικές, είναι η ελληνική κυβέρνηση» και ταυτόχρονα έσπευσε να σημειώσει ότι «το θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι ένα δύσκολο θέμα και στην Ελλάδα.Είναι ένα θέμα που θα πρέπει να ρυθμιστεί.Θα ανοίξει ένας διάλογος, μια δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να υπάρξει νομοθέτημα που θα έρθει στη Βουλή».

Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε από τον «Ρ», αν οι αποφάσεις του χτεσινού Συμβουλίου των υπουργών Απασχόλησης στις Βρυξέλλες για επέκταση της ευελφάλειας και των ελαστικών μορφών εργασίας, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα απαντήσει - και συγκεκριμένα ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας - με τη νομοθετική πρωτοβουλία». Ανοίγοντας ουσιαστικά διάπλατα το δρόμο για την προώθηση των αντεργατικών νομοθετημάτων.

Εξάλλου, χτες προέκυψε θέμα με την απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου να κρατήσει μυστική τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υποδιοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμο το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Ο Γ. Πεταλωτής επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι «γίνεται σε τακτά χρονικά διάστημα». Ηταν μια συνάντηση, συνέχισε ο ίδιος, «που είχε ως περιεχόμενο τα θέματα της Ελλάδας, της Ευρώπης, την οικονομική πολιτική», η οποία όμως έγινε σε μια περίοδο που η ΕΕ, στα πλαίσια των συναποφάσεων πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για τη λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων σε βάρος των λαϊκού εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ