Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Με «ειδικούς» ο διάλογος - απάτη

Σήμερα η δεύτερη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων»

Με τη συμμετοχή της 10μελούς Επιτροπής των Ειδικών γίνεται σήμερα η δεύτερη συνάντηση του διαλόγου της απάτης για το Ασφαλιστικό που έστησε η κυβέρνηση με τους «κοινωνικούς εταίρους». Με δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εργασίας τόνισε με έμφαση ότι οι Ελληνες και οι Ελληνίδες πρέπει να αντιληφθούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Ενώ, όπως έχει σημειώσει σε επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους, στη σημερινή συνάντηση θα εξεταστούν «οι επιμέρους πτυχές του Ασφαλιστικού», αλλά και «οι προτάσεις της κυβέρνησης και των φορέων για τις κατευθυντήριες γραμμές επίλυσης του ασφαλιστικού προβλήματος της χώρας». Δηλαδή, η κυβέρνηση θα θέσει για συζήτηση τις κατευθυντήριες γραμμές ή αλλιώς τις «δομικές αλλαγές» για τις οποίες έχει κάνει λόγο ο αρμόδιος υπουργός.

Στην Επιτροπή των ειδικών συμμετέχουν: Ο Γιώργος Ρωμανιάς, εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Ο Δημήτρης Μπούρλος, νομικός, ειδικός στα Ασφαλιστικά (ΕΣΕΕ), ο Χαρίτων Κυριαζής, αντιπρόεδρος ΣΕΒ (ΣΕΒ), ο Βασίλης Μαριός - Ξανθέλης, αναλογιστής (ΓΣΕΒΕΕ). Ακόμα, η κυβέρνηση έχει ορίσει τους: Πατρίνα Παπαρηγοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας, Παναγιώτη Τσαγλόγλου, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάση Λωταπατζίδη, ειδικό στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Δημήτρη Κυριάκη, αναλογιστή, Θεόδωρο Σακελλαρόπουλο, καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου. Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο Αγγελος Στεργίου, καθηγητής Εργατικού και Ασφαλιστικού Δικαίου.

Το στημένο διάλογο, με τον οποίο προετοιμάζουν πετσόκομμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, καταγγέλλουν συνδικάτα και μαζικοί φορείς. Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας υπογραμμίζει πως «δεν μπορεί να γίνει διάλογος ανάμεσα σε τάξεις με αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα» και σημειώνει ότι «για να κάνουν εύπεπτο το χάπι, οι κυβερνώντες ονομάζουν τις αντιμαχόμενες τάξεις και ομάδες "κοινωνικούς εταίρους"... Τέτοια εταιρεία ανάμεσα στον όποιο εργοδότη και στον εργάτη δεν υπάρχει. "Διάλογος" μεταξύ καπιταλιστών και εργατών μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τους αγώνες».

Διαφωνούν με το «περιτύλιγμα»

Χτες, καταφεύγοντας σε αποπροσανατολιστικούς ελιγμούς, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ) - κατέληξε στη μη συμμετοχή της Εκτελεστικής Επιτροπής στη σημερινή συνάντηση των «εταίρων». Οχι βέβαια γιατί διαφωνεί με το «διάλογο» και τις επιδιώξεις του, αλλά επειδή θεωρεί ότι δε χρειάζονται «ειδικοί» και προκρίνει το διμερή «διάλογο» μεταξύ ΑΔΕΔΥ - κυβέρνησης. Με διάφορα προσχήματα η πλειοψηφία απέρριψε για 4η φορά την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 17 Δεκέμβρη, αντιπροτείνοντας μια «εορταστική» κινητοποίηση τη βδομάδα των Χριστουγέννων. Κι ενώ η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να μπλοκάρει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων στο δημόσιο (π.χ. Εκπαίδευση, ΟΤΑ) έχουν πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, απαιτώντας σχετική απόφαση και από τις αντίστοιχες δευτεροβάθμιες Ομοσπονδίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ