Τρίτη 8 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΠΕΡΓΙΑ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
«ΕΛΤΕΡ» - ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Συνεχίζει τις δεκάδες απολύσεις

Σε αντεργατικές μεθοδεύσεις καταφεύγει η εργοδοσία και σε SPAINDER - ΑΚΜΩΝ

Σε σταδιακές απολύσεις 60 εργαζομένων του φράγματος των Αχυρων του νομού Αιτωλοακαρνανίας, λόγω έλλειψης χρημάτων των πιστωτικών λογαριασμών - όπως ισχυρίζεται η εργοδοσία - που αφορούν την αποπεράτωση του έργου προχώρησε η υπεύθυνη για την κατασκευή του έργου τεχνική εταιρεία ΕΛΤΕΡ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για το πέταγμα στο δρόμο στις αρχές του έτους και των υπολοίπων 60 εργαζόμενων.

Οπως ανακοινώθηκε στους εργαζόμενους αλλά και στο βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Μωραΐτη που επικοινώνησε με εκπρόσωπο της εταιρείας, από τις 31/1/10 θα διακοπούν οι εργασίες λόγω των κρατικών πιστώσεων που οφείλονται στην εταιρεία (ύψους 3.000.000 ευρώ). Οι εργαζόμενοι δηλαδή οδηγούνται στην ανεργία πληρώνοντας το τίμημα της ανάπτυξης που υπηρετεί το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τα λαϊκά συμφέροντα. Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση εδώ και 10 χρόνια του παραπάνω έργου. Εργο αναγκαίο για τους αγρότες που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής τους στην περιοχή του Ξηρομερίου το οποίο όμως στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής θεωρείται μη επιλέξιμο από την ΕΕ που έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση η οποία χρειάζεται πλέον να καλυφθεί εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο. Σχετική ερώτηση για το ζήτημα, ζητώντας να καταβληθούν τα χρήματα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, να διασφαλιστεί η δουλειά και των 120 εργαζομένων έχει καταθέσει προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το ΚΚΕ.

Στο ίδιο ντορό, της προσπάθειας να μετακυληθούν τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης στους εργάτες, η εργοδοσία της εταιρείας SPAINDER στα Γιάννενα μεθοδεύει άθλιες και εκβιαστικές πρακτικές προκειμένου να υλοποιήσει αντεργατικές επιλογές επικαλούμενη οικονομική δυσχέρεια από τη μη καταβολή χρημάτων από τους δήμους για την προμήθεια μεταλλικών κάδων απορριμμάτων. Στις 2/12 επεδίωξε - χωρίς για την ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη - να δώσει υποχρεωτικές άδειες σε εργαζόμενους του τμήματος ρομπότ (συγκόλλησης). Ακόμα, σταμάτησε την απογευματινή βάρδια στην παραγωγή μεταφέροντας ορισμένους εργάτες σε θυγατρική της εταιρεία που ασχολείται με τη διαλογή απορριμμάτων.

Επίσης, στην κατασκευαστική εταιρεία ΑΚΜΩΝ επικρατεί εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα, καθώς σε περιοδεία που πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΠΑΜΕ ενόψει της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στο ξεπούλημα μέρους του εξοπλισμού του εργοστασίου από την εργοδοσία που έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί από τους 14 εργαζόμενους να μην έχουν αντικείμενο εργασίας, ενώ σε μερίδα από αυτούς οφείλονται και δεδουλευμένα τριών μηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ