Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Τα αδιέξοδα τους βγάζουν στους δρόμους

Αγροτικές κινητοποιήσεις οργανώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η μεγάλη κατρακύλα των τιμών παραγωγού για το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, που συνεχίζεται για τρίτη συνεχή χρονιά και η οποία, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις και την αλματώδη άνοδο του κόστους παραγωγής, συρρικνώνει το αγροτικό εισόδημα, βγάζει τους μικρομεσαίους αγρότες στους δρόμους του αγώνα.

Με πρωτοβουλίες που παίρνουν Ομοσπονδίες και άλλες αγροτικές και κτηνοτροφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις που λειτουργούν στο πλαίσιο του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, οργανώνονται μαχητικές κινητοποιήσεις σε διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας.

Και προβάλλει η ανάγκη συντονισμού του αγώνα σε περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο, για να εκφραστεί συνολικά και συντονισμένα η αγωνιστική αντίθεση της μικρομεσαίας αγροτιάς στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα και σπρώχνει τους μικροκληρούχους, τους μικροκαλλιεργητές και τους μικροπαραγωγούς στον Καιάδα του ξεκληρίσματος.

Οπως, μέχρι στιγμής, έχει ανακοινωθεί, για το προσεχές διάστημα, αγωνιστικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, θα γίνουν:

  • Στις 16 του Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.
  • Στις 17 Δεκέμβρη, στην επαρχία Φαρσάλων της Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Γυμναστηρίου του Δήμου Ενιππέα. Την ίδια μέρα, οι αγρότες του Εβρου έχουν προγραμματίσει συμβολική κατάληψη στη Νομαρχία, ενώ συγκέντρωση στο Λειβαδοχώρι και πορεία στη Μύρινα θα πραγματοποιήσουν οι συνάδελφοί τους στη Λέσβο.

Ανάλογες αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και σε άλλες αγροτικές περιοχές, με αποφάσεις που αναμένεται να πάρουν οι κατά τόπους συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, ή οι Τοπικές Επιτροπές της ΠΑΣΥ.

Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες, έγινε μαχητικό συλλαλητήριο στη Νέα Ορεστιάδα Εβρου και συγκέντρωση κτηνοτρόφων στην Εδεσσα της Πέλλας, ενώ πριν λίγο καιρό μαζική και μαχητική ήταν η συγκέντρωση των μικρομεσαίων αγροτών στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, η πρώτη μετά την ανάδειξη της «νέας» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, φέτος οι κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις δεν σταμάτησαν σχεδόν καθόλου, αφού, κάθε φορά που κάποιο αγροτικό προϊόν έβγαινε για πώληση, οι παραγωγοί του έβλεπαν πως η τιμή του ήταν όλο και πιο χαμηλή και αντιδρούσαν με αγωνιστικό τρόπο.

Για τη μεγάλη και συνεχή κατρακύλα των τιμών παραγωγού, χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα για τρία βασικά προϊόντα που ανέφερε αγρότης από χωριό της Καρδίτσας, στη διάρκεια της μαζικής σύσκεψης εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων της Ενωτικής Ομοσπονδίας του νομού, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στον Παλαμά.

Ανέφερε, λοιπόν, ότι:

  • Το σιτάρι το 2007 πουλήθηκε 50 λεπτά το κιλό, το 2008 στα 20 λεπτά και το 2009 στα 17 λεπτά, ενώ μεγάλες ποσότητες έχουν μείνει απούλητες.
  • Το καλαμπόκι το 2007 πουλήθηκε 28 λεπτά το κιλό, το 2008 στα 14 λεπτά και το 2009 στα 11 λεπτά.
  • Το βαμβάκι - που κάποιοι ισχυρίζονται ότι «πάει, φέτος, κάπως καλύτερα» - το 2007 πουλήθηκε 38 λεπτά το κιλό, το 2008 στα 20 λεπτά και το 2009 στα 28 λεπτά.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ