Πέμπτη 10 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2010
Η κυβέρνηση αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Στα σκαριά το νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα κατατεθεί το Γενάρη στην ΕΕ

Με όρκους πίστης και παροχή συνεχών διαβεβαιώσεων ότι θα προχωρήσει σε λήψη σκληρών μέτρων επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εξευμενίσει τις «αγορές» και τα επιτελεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό της επιτελείο κινείται πυρετωδώς για την κατάρτιση του «Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», στο οποίο θα περιλαμβάνεται η πρώτη, συμπληρωματική δέσμη μέτρων, ενώ επικουρικά δηλώνει έτοιμη να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό - όπου επίσης θα υπάρχουν επιπλέον μέτρα - στην περίπτωση κατά την οποία δεν επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του ελλείμματος, χωρίς όμως και να αποκλείεται η επίσπευση των διαδικασιών τις επόμενες μέρες.

Ο «διάλογος» που έχει ανοίξει το κυβερνητικό επιτελείο με εκπροσώπους των ...«αγορών» και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται σε ιδιαίτερα επικίνδυνες ατραπούς, καθώς επί τάπητος έχουν τεθεί θέματα που αφορούν στη λεγόμενη θεραπεία - σοκ, η οποία εφαρμόστηκε μετά από παροτρύνσεις του ΔΝΤ στις χώρες της Ανατ. Ευρώπης - μετά τις ανατροπές - ενώ ανάλογα μέτρα εφάρμοσε πρόσφατα και η Ιρλανδία.

Το διακύβευμα δεν είναι πλέον αν οι εργαζόμενοι πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης - αυτό πλέον θεωρείται ως ...δεδομένο και μετριοπαθές - αλλά αν εφαρμοστούν πολιτικές οι οποίες θα βυθίσουν απότομα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας σε φτώχεια και εξαθλίωση, ώστε πάνω στα κοινωνικά ερείπια να δημιουργηθούν νέες εστίες κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και νέοι κύκλοι υψηλής κερδοφορίας.

Στο έδαφος αυτό κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στους ανταποκριτές ξένου Τύπου. Σε έντονα απολογητικό ύφος, επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πως «θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να ανακτήσει την αξιοπιστία που έχει χαθεί», να «χτίσει ξανά την αξιοπιστία της απέναντι στις αγορές, απέναντι στους Ευρωπαίους εταίρους». Δεσμεύτηκε επίσης ότι «από τώρα και μέχρι την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας τον Ιανουάριο, θα συνεχίσουμε να δίνουμε το στίγμα των προθέσεών μας, δηλαδή των μέτρων και των πολιτικών που θα μειώνουν σταδιακά δαπάνες και σπατάλες στο δημόσιο τομέα...».

Ολα επομένως είναι ανοιχτά, όλα τα μέτρα που εισηγούνται οι διάφοροι επαΐοντες είναι προς εξέταση, ακόμα και αυτό της βίαιης περικοπής των μισθών, που εφάρμοσε η ιρλανδική κυβέρνηση. Για μία ακόμη φορά κάλυψε αυτούς που κερδοσκοπούν με τα ομόλογα και τις μετοχές, περιοριζόμενος να αναφέρει ότι η κερδοσκοπία είναι κομμάτι της λειτουργίας των αγορών. Κάνοντας έμμεση αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται από τα ξένα κεφάλαια, υποστήριξε ότι «δυστυχώς, η διεθνής οικονομία κινείται πολλές φορές με τρόπους και χρόνους διαφορετικούς από αυτούς που θα επιθυμούσαν οι κυβερνήσεις», για να δηλώσει όμως έτοιμος να προσαρμοστεί σε αυτή την κατάσταση. «Αυτό είναι μία πραγματικότητα, με την οποία πρέπει να ζήσουμε», επισήμανε. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση, μπροστά στη διαμορφούμενη αυτή κατάσταση, δεν αναμένει να εκδηλωθεί η κοινωνική αλληλεγγύη... Ετσι, αφού χαρακτήρισε το ευρώ ομπρέλα προστασίας της Ελλάδας, πρόσθεσε ότι «δεν περιμένουμε να έλθει κάποιος να μας σώσει, δεν περιμένουμε η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ να είναι λύση για τα προβλήματα που έχουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ