Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποφασισμένοι για νέες κινητοποιήσεις

Αποφασισμένοι να βγουν και πάλι στους δρόμους για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να παραμείνουν στη γη τους και να εξασφαλιστούν οι όροι για την επιβίωσή τους, δηλώνουν οι αγρότες του Νομού Θεσσαλονίκης. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στα Κουφάλια μετά από πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ, εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των παραγωγών, αφού πρώτα έγινε αναφορά στα μεγάλα τους προβλήματα που χρόνο με το χρόνο, με την πολιτική της ΚΑΠ, γίνονται και περισσότερα. Συμμετείχαν συνεταιριστές, εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του μπλόκου της Χαλκηδόνας και πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Οπως ανέφεραν οι συγκεντρωμένοι, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει μία νέα κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλονίκης, καθώς η οικονομική τους κατάσταση όλο και χειροτερεύει και πολλοί παραγωγοί εγκαταλείπουν τη δουλειά τους. Βασικές καλλιέργειες, όπως η καπνοκαλλιέργεια, η τευτλοκαλλιέργεια, η βαμβακοκαλλιέργεια και άλλες, οδηγούνται στην καταστροφή.

Οπως τόνισε ο κύριος ομιλητής της εκδήλωσης Βαγγέλης Μπούτας, στέλεχος της ΠΑΣΥ, προϋπόθεση για να μπορέσει να συντονιστεί ο αγώνας της αγροτιάς, όπως το κάνει η ΠΑΣΥ, είναι να λειτουργήσουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες που θα είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με την αντιαγροτική πολιτική. Μόνο με αυτόν το συντονισμό και τα κοινά αιτήματα, θα δυναμώσει το κίνημα, πρόσθεσε. Δήλωσε ακόμη ότι από κοινού αγρότες, εργάτες και αυτοαπασχολούμενοι θα δώσουν τη μάχη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Πανελλαδική Σύσκεψη της ΠΑΣΥ στη Λάρισα θα αποτελέσει ένα σημαντικό γεγονός για την παραπέρα ενδυνάμωση του κινήματος της αγροτιάς.

Επίσης ανέλυσε τα αιτήματα που προτάσσει η ΠΑΣΥ, όπως αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με αποζημιώσεις κατά προϊόν που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, κεντρικός σχεδιασμός για να γνωρίζει τι θα πρέπει να καλλιεργήσει ο αγρότης την κάθε χρονιά, προστασία της ντόπιας παραγωγής από την εισαγωγή προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ