Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
Νέος αγωγός φυσικού αερίου

ΣΑΜΑΝΤΕΠΕ.--

Εγκαινιάστηκε προχτές ένας νέος αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει στην Κίνα το αέριο από την Κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τη Ρωσία και μειώνοντας τον έλεγχό της στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής. Οι αρχηγοί κρατών της Κίνας, του Καζακστάν, του Τουρκμενιστάν και του Ουζμπεκιστάν παρέστησαν στην επίσημη τελετή εγκαινίων, όπου ο Πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, δήλωσε μεταξύ άλλων «αισιόδοξος για τη συνεργασία» και πως τα εγκαίνια «αποτελούν ένα νέο επίπεδο σύμπραξης και συνεργασίας ανάμεσα στις φίλες χώρες». Μόνο για φέτος, η Κίνα έχει ...προσφέρει δάνεια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο στο Τουρκμενιστάν όσο και στο Καζακστάν για την ασφάλεια των αγωγών αλλά και τα δικαιώματα των δύο χωρών.

Ο αγωγός - που κατασκευάστηκε μόλις σε δύο χρόνια - διασχίζει την κεντρική Ασία κατά μήκος 1.833 χλμ περνώντας από το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν πριν φτάσει στην Κίνα, όπου εκτείνεται ακόμη κατά μήκος τουλάχιστον 5.000 χλμ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αγωγός αναμένεται να τροφοδοτεί την κρατική κινεζική πετρελαϊκή εταιρεία «China National Petroleum Corp» (CNPC) με 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Πάντως, η έναρξη της παροχής φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν στην Κίνα έρχεται σε μια στιγμή που η πρώην σοβιετική χώρα βρίσκεται εν μέσω διαμάχης με τη Ρωσία. Μέχρι πρόσφατα το Τουρκμενιστάν πωλούσε ετήσια 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αέριο στη Ρωσία, ωστόσο οι παραδώσεις έχουν διακοπεί μετά από έκρηξη που σημειώθηκε τον Απρίλη σε αγωγό. Το Τουρκμενιστάν έριξε τις ευθύνες στη ρωσική «Gazprom», κάτι το οποίο όμως η τελευταία απορρίπτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ