Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Ανταλλαγή κατηγοριών για «προσβολή του Χομεϊνί»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Συνεχίζονται, μικρότερες σε όγκο και διάσπαρτες, οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» αντιπολίτευσης, μεταξύ των οποίων πολλοί φοιτητές, που επιμένουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιούνη, οπότε αναδείχτηκε, πάλι, Πρόεδρος ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας, που επίσης σημαδεύτηκαν από επεισόδια, τα πνεύματα οξύνθηκαν και πάλι, ιδιαίτερα μετά τις κατηγορίες των αρχών εναντίον τους ότι «προσέβαλαν τον ιδρυτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αγιατολάχ Χομεϊνί, καίγοντας φωτογραφίες του».

Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ, ανώτατος πνευματικός ηγέτης της χώρας, ζήτησε και απείλησε με «σκληρότατες ποινές όσους προσέβαλαν τον αγιατολάχ Χομεϊνί». Ανάλογες προειδοποιήσεις απηύθυνε και το παραστρατιωτικό Σώμα των «Φρουρών της Επανάστασης». Ηδη αδιευκρίνιστος αριθμός διαδηλωτών έχουν συλληφθεί με τη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ συγκρούσεις σημειώνονται και στους δρόμους, όπου αντι-συγκεντρώσεις πραγματοποιούν και οπαδοί του καθεστώτος.

Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης απορρίπτουν τις κατηγορίες ότι έκαψαν φωτογραφίες του Χομεϊνί. Μάλιστα, ύψωσαν τη φωτογραφία του στις επόμενες διαδηλώσεις τους. Το γεγονός και μόνο ότι και τα δύο «αντίπαλα» ρεύματα του καθεστώτος επικαλούνται «τον ιμάμη Χομεϊνί» ως άλλοθι είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς ότι και η αντιπολίτευση κινείται, απλώς, στα όρια του ισλαμικού καθεστώτος, του οποίου ζητά μια άλλη διαχείριση.

  • Ως «πολιτικά κατευθυνόμενο ψέμα» απέρριψε η ιρανική ηγεσία δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Times» που, επικαλούμενο στοιχεία από ξένες μυστικές υπηρεσίες, υποστηρίζει ότι το Ιράν, ήδη, επεξεργάζεται συστατικά που χρησιμοποιούνται για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ