Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
Σε εξέλιξη διαδηλώσεις και αντιπαραθέσεις...

Η δανέζικη αστυνομία για άλλη μια φορά «έκανε διάλογο» με τα κλομπ
Η δανέζικη αστυνομία για άλλη μια φορά «έκανε διάλογο» με τα κλομπ
ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-- Με γκλομπς, δακρυγόνα και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους «καλωσόρισε» και χτες η αστυνομία της Δανίας χιλιάδες διαδηλωτές που προσπάθησαν απ' το πρωί να διεκδικήσουν στο δρόμο μία διεθνή, δίκαιη συμφωνία αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Τουλάχιστον 250 συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν σε σιδερένια κλουβιά που αποτελούν προσωρινά, ιδιότυπα κέντρα κράτησης...

Μέσα στην αναμπουμπούλα των συγκρούσεων διαδηλωτών - αστυνομικών έξω απ' το συνεδριακό κέντρο Μπέλα, ένας άνδρας και μία γυναίκα κατάφεραν να μπουν στο χώρο εργασιών της συνόδου. Με το που τελείωσε την ομιλία του ο πρόεδρος της Σενεγάλης Αμπντουλάγε Ουάντε, φώναξαν δυνατά: «Κλιματική Δικαιοσύνη Τώρα!». Καταχειροκροτήθηκαν από τους συνέδρους δεκάδων αναπτυσσόμενων χωρών προτού «εξαφανιστούν» απ' τους αστυνομικούς.

Νωρίτερα, στο βήμα του ομιλητή είχε ανέβει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες, που είχε στηλιτεύσει την αλαζονική στάση πολλών εκ των πλούσιων χωρών της Δύσης λέγοντας: «Οταν χρειάστηκε να σώσουν το τραπεζικό τους σύστημα έσπευσαν να πάρουν μέτρα... Εάν το κλίμα ήταν τράπεζα, είμαι σίγουρος πως θα το είχαν σώσει!».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εμφανίστηκε απαισιόδοξος, χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Ομοίως και ο Αυστραλός ομόλογός του Κέβιν Ραντ που δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για συμφωνία».

Ο επικεφαλής διαπραγματευτών της Κίνας, Σου Γουέι, κατήγγειλε την αδιαφανή διαδικασία στη σύνταξη προσχεδίων συμφωνίας.

Ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανέλαβε την προεδρία της συνόδου μετά την παραίτηση της υπουργού Περιβάλλοντος της κυβέρνησής του, Κόνι Χαντεργκάαρντ, λέγοντας ότι δε μένει πολύς χρόνος μέχρι τον τερματισμό της συνόδου.

Ο απερχόμενος Ευρωενωσιακός επίτροπος για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας κάλεσε τους ενδιαφερόμενους «να σταματήσουν τα παιχνίδια και να μπουν στην τελική φάση» για την επίτευξη συμφωνίας και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, κάλεσε ΗΠΑ, Ινδία και Κίνα «να δεσμευτούν μαζί μας» σε μία συμφωνία για τις κλιματικές αλλαγές.

Αβολη αλήθεια

Μέσα σ' όλα αυτά, βγήκε στο φως και μία ...«άβολη αλήθεια» για τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ που την περασμένη Δευτέρα είχε προβεί σε μία ακόμη τρομολάγνα δήλωση για το περιβάλλον, προβλέποντας ότι οι πάγοι στην Αρκτική θα λιώσουν μέχρι το καλοκαίρι του 2014. Η γκάφα του Γκορ ήταν πως επιχείρησε να στηρίξει την «πρόβλεψή» του στα τελευταία στοιχεία που υποτίθεται πως παρουσίασε ο Καλιφορνέζος κλιματολόγος Γουίσλαβ Βασλόουφσκι. Ωστόσο, ο Βασλόουφσκι τον διέψευσε, λέγοντας πως ποτέ δε θα έκανε κάτι τόσο αντιεπιστημονικό ώστε να προβλέψει κάτι τόσο σοβαρό με τόση χρονική ακρίβεια... Κατόπιν τούτου, ο Γκορ προσπάθησε να ανασκευάσει τα ανεπίτρεπτα λέγοντας πως είχε υπόψη του στοιχεία που του είχε πει ο Βασλόουφσκι σε προ ετών συνομιλίες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ