Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Συνέχιση του πολέμου

ΣΑΝΑ'Α.-

Εμπλοκή αμερικανικών μαχητικών στους βομβαρδισμούς εναντίον τους κατήγγειλαν, χτες, εκπρόσωποι των σιιτών ενόπλων Χούθι. Δύο μόλις 24ωρα μετά τις ανάλογες καταγγελίες κατά της σαουδαραβικής πολεμικής αεροπορίας, οι Χούθι επανέρχονται με βίντεο στο διαδίκτυο, όπου εμφανίζονται άμαχοι να σκάβουν με τα χέρια μπροστά σε ένα σωρό συντριμμιών. Σύμφωνα, με τις καταγγελίες από αμερικανικές και σαουδαραβικές επιδρομές σκοτώθηκαν 120 άμαχοι. Οι ισχυρισμοί έχουν διαψευστεί από την Υεμένη και τη Σ. Αραβία ενώ η Ουάσιγκτον δε σχολίασε.

Την ίδια ώρα, κατηγορίες κατά των Χούθι εξαπέλυσε, με τη σειρά του Σομαλός διπλωμάτης. Ο Χουσεΐν Χάτζι Αχμαντ, μιλώντας στο BBC, από το Αντεν, στη νότια Υεμένη, κατηγόρησε τους σιίτες ενόπλους ότι υποχρεώνουν, διά της βίας, Σομαλούς πρόσφυγες να πολεμούν στο πλευρό τους. Τα τελευταία χρόνια, περίπου 16.000 Σομαλοί έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Υεμένη, δια θαλάσσης, και αρκετοί προσπαθούν, στη συνέχεια, να φθάσουν στη Σ. Αραβία για να βρουν δουλειά, διασχίζοντας όλη τη βόρεια Υεμένη.

Για την ιστορία, οι Χούθι, που διεκδικούν την καθιέρωση του ισλαμικού νόμου της «σαρία», ήταν σύμμαχοι των ιμπεριαλιστών στην πάλη ενάντια στην ΛΔ της Νότιας Υεμένης από το 1962 έως την διάλυσή της το 1990.

Από την πλευρά της, η υπηρεσία του ΟΗΕ για ανθρωπιστικά ζητήματα απηύθυνε, χτες, νέα επείγουσα έκκληση για συγκέντρωση 177 εκατομμυρίων δολαρίων ως ελάχιστη πρώτη βοήθεια προς τους τουλάχιστον 200.000 εκτοπισμένους, λόγω των μαχών Χούθι - κυβερνητικού στρατού, κατοίκους της βόρειας Υεμένης και ζήτησε να διασφαλιστεί πρόσβαση προς τον πληθυσμό αυτό στις ανθρωπιστικές οργανώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ