Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
Πρόσκληση Γέρεμιτς στην Κλίντον

OYAΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στη Σερβία έδωσε προχτές αργά βράδυ στην Χίλαρι Κλίντον, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ που πριν μία δεκαετία αιματοκύλισαν την πρώην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, ο Σέρβος ομόλογός της Βουκ Γέρεμιτς.

Ο Γέρεμιτς «ξεχνώντας» τα εγκλήματα των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του, δήλωσε «εξαιρετικά ικανοποιημένος» για τις συνομιλίες που είχε με την Αμερικανίδα ομόλογό του. Μιλώντας αργότερα στη «Φωνή της Αμερικής», ο Σέρβος υπουργός εκτίμησε ότι οι σερβο-αμερικανικές σχέσεις «βρίσκονται σίγουρα σε τροχιά ανόδου» και πως «το 2010 θα είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά». Χαρακτήρισε τη χώρα του «παράγοντα - κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Η Κλίντον απ' την πλευρά της εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας «σε πολλούς τομείς αμοιβαίας σημασίας».

Χτες, πάντως, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι ο Μαξίμ Φερχάγκεν, υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας. Ο Φερχάγκεν δήλωσε πως η χώρα του θα επανεξετάσει τη στάση της για τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης Σερβίας - ΕΕ τον Ιούνη, αφού ανακοινωθεί η νέα έκθεση του γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Σερτζ Μπράμερτζ για το βαθμό συνεργασίας Βελιγραδίου - Χάγης. Ο Φερχάγκεν διευκρίνισε ωστόσο ότι εάν, στο μεταξύ, οι σερβικές αρχές συλλάβουν τον πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων, Ράτκο Μλάντιτς, η Ολλανδία «αμέσως θα ξεμπλοκάρει τη συμφωνία...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ