Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΡΟΔΟΠΗ
«Φυτοζωεί» ο Δήμος Φιλύρας

Χωριά χωρίς νερό και την επικοινωνία να γίνεται με χωματόδρομους. Χωρίς ΚΑΠΗ, κλειστό γυμναστήριο ή αίθουσα εκδηλώσεων. Με ένα μόνο γιατρό να είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετεί τους κατοίκους 15 χωριών. Κι όλα αυτά δε γίνονται σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην Ελλάδα του «Καποδίστρια».

Αντιμέτωπη με αυτά τα τραγικά προβλήματα βρέθηκε η αντιπροσωπεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Ν. Φακιρίδη και Ε. Σερετίδη, όταν επισκέφτηκε τον δήμαρχο της Φιλύρας Κ. Χ. Χασάν.

Σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει τα προβλήματα, όπως της τα εξέθεσε ο δήμαρχος, η αντιπροσωπεία της ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της:

- Παίρνει από τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) 120 εκατ. δραχμές το χρόνο για 8.000 κατοίκους, τη στιγμή που τα λειτουργικά έξοδα του δήμου αγγίζουν τα 14 εκατ. το μήνα.

- Επιστημονικοτεχνική υποδομή ελλιπέστατη, αφού διαθέτει μόλις τέσσερις επιστήμονες (μηχανικό, γεωπόνο, επιστήμονα ορυκτών πλούτων και ηλεκτρολόγο), ένα γκρέιντερ, ένα απορριμματοφόρο και ένα τζιπ...

- Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο δήμος είναι το ίδιο με αυτό που στεγαζόταν η κοινότητα. Η μελέτη μπορεί να έγινε για το νέο δημαρχείο, χωρίς ωστόσο να έχουν την έγκριση για τα χρήματα, παρά το γεγονός ότι η υπουργός Εσωτερικών το υποσχέθηκε.

- Στα ορεινά χωριά δε γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών, σε τρία χωριά δεν υπάρχει νερό, σε τέσσερα χωριά οι δρόμοι είναι χωματόδρομοι. Στα χαρτιά προβλέπονται δύο γιατροί, αλλά στην πράξη αυτό αναιρείται: Για τα δεκαπέντε χωριά υπάρχει ένας μόνο γιατρός, ο οποίος δεν προλαβαίνει καν να γράψει τα φάρμακα.

«Και σε αυτή τη συνάντηση με δήμαρχο "Καποδιστριακό" - επισημαίνει η ΝΕ Ροδόπης του ΚΚΕ - επιβεβαιώθηκε η θέση του Κόμματος ότι οι συνενώσεις δεν έγιναν για να αντιμετωπίσουν τα λαϊκά προβλήματα, αλλά για να εξυπηρετήσουν άλλα σχέδια». Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι με τους νόμους της, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους δημάρχους να βρίσκουν πόρους με τη φορολόγηση των κατοίκων του δήμου για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. «Οι δήμαρχοι, επομένως, έχουν δύο δρόμους μπροστά τους: `Η να πιάσουν το μήνυμα της κυβέρνησης και να το εφαρμόσουν ή να αγωνιστούν μαζί με το λαό τους, για την ανατροπή αυτής της σε βάρος τους πολιτικής»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ