Σάββατο 18 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
Μεταλλαγμένα τρόφιμα μεταλλαγμένοι πολιτικοί...

(... κι ο χορός καλά κρατεί!)

Αν και η συζήτηση και κυρίως οι επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις των γενετικάτροποποιημένωνφυτών (ΓΤΦ) έχει φουντώσει διεθνώς και πολλές χώρες εξετάζουν την όλη υπόθεση με σοβαρότητα, λαμβάνοντας μέτρα και θωρακίζοντας τις νομοθεσίες τους, στην Ελλάδα του εκσυγχρονισμού και της διαπλοκής ...πέρα βρέχει. Χαρακτηριστικό της παχυδερμίας, της αδιαφορίας και της απροκάλυπτης στήριξης διάφορων οικονομικών συμφερόντων που συνδέονται με τον «παράδεισο» των μεταλλαγμένων (λέγε με ΗΠΑ) είναι όλα όσα συμβαίνουν (και) με το «βαμβάκι». Ενα προϊόν που η χώρα μας παράγει - εξάγει, αλλά και στο οποίο στηρίζεται η κλωστοϋφαντουργία, ένας από τους ελάχιστους εναπομείναντες βιομηχανικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας.

Στην αυγή της νέας χιλιετίας

Η διεθνής οργάνωση Φίλοι της Γης (σ.σ. που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα) το Γενάρη του 2000 με έγγραφό της στο Υπουργείο Γεωργίας (Υ.Γ.) προειδοποίησαν ότι οι σπόροι βαμβακιού που επρόκειτο να εισαχθούν από τις ΗΠΑ μπορεί να ήταν επιμολυσμένοι από γενετικά τροποποιημένο υλικό (ΓΤΥ). Η ανησυχία τους αυτή συνδεόταν με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη χώρα οι καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) είναι ελεύθερες και εξ αιτίας της σταυροεπικονίασης τα υπάρχοντα σε κοντινές αποστάσεις σποροπαραγωγικά κέντρα κινδύνευαν. Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αρνούνται να πιστοποιήσουν ότι οι σπόροι τους δεν περιέχουν ΓΤΥ (σ.σ για να μην υποστούν τις ανάλογες ρήτρες αν διαπιστωθεί το αντίθετο) έπρεπε, σύμφωνα με τους Φίλους της Γης, να απαγορευτεί η εισαγωγή τους προληπτικά. Ενα μήνα μετά διαπιστώθηκε ότι σε σπορομερίδες βαμβακιού υπήρχε ΓΤΥ!! Γεγονός που καταγγέλθηκε από δεκάδες οικολογικές οργανώσεις και που «ενταφιάστηκε» από το σύνολο των ΜΜΕ. (σ.σ Παρεμβάσεις έκανε και κάνει από την αρχή και το ελληνικό γραφείο της Greenpeace).

Το ξύπνημα του Υπουργείου Γεωργίας

Επειδή οι καταγγελίες έπεφταν σα χαλάζι η ηγεσία του Υπ. Γεωργίας αναγκάζεται να πάρει(;) θέση, διά της γνωστής πασοκικής μεθόδου. Μισόλογα, συσκότιση, σύγχυση, κουκουλώματα, εφησυχασμός για να σταματήσουν οι «ενοχλητικές φωνές» και να ηρεμίσουν τα πνεύματα. Μια πρώτη ανακοίνωση από το ΥΓ έκανε λόγο για «μικρό σε έκταση πρόβλημα» στις αρχές του καλοκαιριού και μια δεύτερη, με βαρύγδουπο ύφος (σ.σ η επίσημη καθεστωτική γλώσσα έχει πλέον αυτό το χαρακτηριστικό) μιλούσε για την αναγκαιότητα «πιστοποίησης από επιστημονικές μελέτες» των όσων καταγγέλλονταν. Κάποιοι καρεκλοκένταυροι από το πουθενά έκαναν πάσα το μπαλάκι στο ΥΠΕΧΩΔΕ ως το αρμόδιο υπουργείο για τους ΓΤΟ. Λες και μιλάμε για άλλη κυβέρνηση, άλλης χώρας. Προς το τέλος Ιουλίου και αδυνατώντας να κλείσουν το θέμα, επειδή και οι αγρότες ανησυχούσαν για το τι θα γίνει ανακοινώθηκε από το ΥΓ, ότι θα καταστραφούν 4.000 στρέμματα επιμολυσμένου βαμβακιού, με αποζημίωση 30.000δρχ. το στρέμμα, όταν το κόστος παραγωγής είναι τουλάχιστο διπλάσιο. Τέτοια χουβαρνταλίκια. Οσο για τις εταιρίες εισαγωγής; στο απυρόβλητο. Κάτω τα χέρια από τους επιχειρηματίες. Σενάριο πολυπαιγμένο και άκρως διαφωτιστικό για το «ευρωπαϊκό πρόσωπο» (ή μήπως προσωπείο;) της Ελλάδας του σοσιαλιστικού ΠΑΣΟΚ.

Τραγέλαφων συνέχεια

Τον περασμένο Αύγουστο το ΥΓ αυθαίρετα ορίζει ως αποδεκτό όριο επιμόλυνσης το 1% για να περιορίσει το πρόβλημα. Ως άψογοι αλχημιστές μείωσαν τις προβληματικές σπορομερίδες από 77 σε 25. Μ' άλλα λόγια οι 847 τόνοι επιμολυσμένου σπόρου έγιναν 116. Πόσοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν παραμένει άγνωστο. Το βέβαιο είναι ότι οι 847 τόνοι υπερεπαρκούν για καλλιέργειες έκτασης 16.000-36.000 στρέμματα. Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, σε κοινή σύσκεψη με το ΥΠΕΧΩΔΕ το ΥΓ προχώρησε σε δεύτερο ατόπημα. Ανακοίνωσε ότι θα επιτραπεί η πώληση βαμβακιού με ΓΤΥ άνω του 1% σε Τρίτες Χώρες και μόνο κάτω του 1% στην εγχώρια αγορά. Το δίκαιο γίνεται λάστιχο και η ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον και την ανθρώπινη ζωή γενικότερα πάει περίπατο, για να μη δυσαρεστηθεί ο μεγάλος Παραγωγός ή σωστότερα ο Μεγάλος Αδελφός. Εφτασαν στο σημείο να διοργανώσουν «επιστημονικές ημερίδες» στη Λάρισα, για να μας πείσουν ότι δεν τρέχει τίποτα κι ότι για τον όλο θόρυβο φταίνε κάτι περίεργοι και περιθωριακοί οικολόγοι και οι συνήθεις ύποπτοι. Οι κομμουνιστές. Το ψέμα όμως έχει κοντά πόδια κι όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί τι συμβαίνει. Τη ζωή μας δεν μπορούν να τη δηλητηριάζουν μεταλλαγμένα τρόφιμα που μας σερβίρουν μεταλλαγμένοι πολιτικοί. Δε θα τους επιτρέψουμε να μεταβάλουν τη χώρα μας, όπως έλεγε κι ένας παλιός κωμικός ηθοποιός σε American Bar κι αυτό ας το καταλάβουν.

Πηγές

1. «Greenpeace», Μεταλλαγμένο βαμβάκι

2. «Φίλοι της Γης», Τι συμβαίνει με το βαμβάκι

3. Β. Στογιάννης, Περιοδικό «Στίγμα» τ.4

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στα μεταλλαγμένα τρόφιμα (2015-06-06 00:00:00.0)
Καθησυχάζει και ψεύδεται για τα μεταλλαγμένα (2005-04-27 00:00:00.0)
Προέχουν τα «μεταλλαγμένα» κέρδη των πολυεθνικών (2002-07-11 00:00:00.0)
«Χρυσώνουν» το χάπι των μεταλλαγμένων (2001-05-29 00:00:00.0)
Μεταλλαγμένη συνέχεια (2001-04-05 00:00:00.0)
«Πλυντήριο» μεταλλαγμένων (2000-08-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ