Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Πολλά άπλυτα στη φόρα...

Στιγμιότυπο από την καταμέτρηση με το χέρι

Associated Press

Στιγμιότυπο από την καταμέτρηση με το χέρι
Αραγε, η πιο καυστική ειρωνεία αυτών των εκλογών όπως εξελίχτηκαν, και είναι οι πιο συναρπαστικές, προκλητικές ακόμη και διαστροφικές εκλογές στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι ότι βασίστηκαν σε ένα γελοίο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο πιο ανιαρών, μετρίων και ανούσιων υποψηφίων που είδε ποτέ η χώρα; Και τελικά τι γίνεται; Ποιος θα είναι εκ των δύο αυτών εκείνος που θα κρατά τα ηνία της εξουσίας της «πιο ισχυρής χώρας» της υφηλίου στις 21 του Γενάρη;

Φυσικά, ούτε ο Αλ Γκορ, ούτε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Κανείς εκ των δύο... Και οι Αμερικανοί «πυροβολούνται» καθημερινά και ανελέητα, από τη νύχτα της 7ης του Νοέμβρη, για το «απηρχειωμένο Εκλεκτορικό Κολέγιο», για τα έξιτ πολς, για τα ψηφοδέλτια-«πεταλούδα», για τις διά χειρός καταμετρήσεις και τις χαμένες κάλπες και έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο συναίσθημα ότι κάτι στραβό συμβαίνει, ότι οι εκλογές δεν είναι δίκαιες.

Και τότε έρχονται και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές και κυρίως οι γνώμες των ειδημόνων για να συγχύσουν ακόμη περισσότερο τα «αμερικανάκια» για το εάν είναι λάθος κάποιος υποψήφιος, που λαμβάνει την πλειοψηφία των ψήφων σε πανεθνικό επίπεδο, να μην εκλέγεται Πρόεδρος, είτε για το αν είναι πιο αντιπροσωπευτική ψήφος του Μπους ή του Γκορ.. Και εμφανίζονται κάποιοι που είναι έξαλλοι γιατί η ψήφος των συνταξιούχων εκλάπη... Κάποιοι άλλοι που λένε ότι οι μηχανές που καταμετρούν ηλεκτρονικά είναι πιο επιρρεπείς στο λάθος και κάποιοι άλλοι που υποστηρίζουν ότι όταν εισέρχεται ο ανθρώπινος παράγων τότε δεν μπορείς να είσαι βέβαιος, γιατί οι «μηχανές» δεν ανήκουν σε κόμματα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών;

Πολλοί Ρεπουμπλικανοί υποπτεύονται και πιστεύουν ότι οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές.

Πολλοί Δημοκρατικοί υποπτεύονται και πιστεύουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί προσπαθούν να κλέψουν τις εκλογές.

Και όλοι μαζί ερίζουν ότι πρέπει να εκφραστεί «χωρίς εμπόδια και παρατυπίες η θέληση του αμερικανικού λαού» και το «δικαίωμα του εκλέγειν».

Ομως, για ποια λαϊκή βούληση μιλούν; Η θέληση του αμερικανικού λαού είναι κατά 24,931% με τον έναν υποψήφιο και 24,932% με τον άλλον. Οι υπόλοιποι, που είναι και η πλειοψηφία, δεν εισακούστηκαν ποτέ και ούτε πρόκειται με αυτό το «δημοκρατικό μοντέλο», που στηρίζεται μόνο σε δύο άξονες.

Η ψήφος των Αμερικανών έχει κλαπεί εδώ και καιρό, κάτω από τόνους χρήματος, που δαπανήθηκε αφειδώς. Από τα ΜΜΕ, που καθορίζουν ακόμη και από πριν ποια θα πρέπει να είναι η κατανομή των δυνάμεων και καλό για τους Αμερικανούς θα είναι να δώσουν τα αποτελέσματα που πρέπει. Από τους επικοινωνιολόγους, από τους ίματζ μέικερ, από τις εταιρίες και τις βιομηχανίες, που ετοίμασαν και παρέδωσαν έτοιμα τα προϊόντα. Τώρα τα δύο κόμματα, που ερίζουν για την εξουσία, αμόλησαν τους «γύπες», τους νομικούς συμβούλους, για να αποτελειώσουν τα αποφάγια αυτού του οργίου κλοπής της ψήφου και να αποτελειώσουν τους Αμερικανούς και ποτέ να μη μάθουν...

...Οτι το νέο, πραγματικό αλλά και αέναο κέντρο εξουσίας, που έχει διαμορφωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, θα είναι στα χέρια μερίδας και εκ των δύο κομμάτων, των πιο «μετριοπαθών» εκ των Ρεπουμπλικανών και των πιο «συντηρητικών» εκ των Δημοκρατικών, οι οποίοι κρίνονται ως οι μόνοι ικανοί να θέτουν τα ζητήματα στην ατζέντα της Ουάσιγκτον, ανεξαρτήτως ποιος διαβιεί στο νούμερο 1600 της οδού Πενσιλβάνια, όπου και ο Λευκός Οίκος.

Για το λόγο αυτό οι Αμερικανοί πολίτες καλό θα ήταν να ξεχάσουν από τώρα, που δεν έχει βγει ακόμη Πρόεδρος, τα προγράμματα των δύο υποψηφίων, τουλάχιστον όπως τα παρουσίασαν κατά τη μαραθώνια εκλογική εκστρατεία των 18 μηνών. Κυρίως να ξεχάσουν το «σούπερ πρόγραμμα για φορολογικές ελαφρύνσεις» του Μπους ή τη διατήρηση του «προγράμματος του κοινωνικού κράτους» του Αλ Γκορ. Είναι δεδομένο ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα καθορίζει την πορεία και την οικονομική πολιτική, η οποία θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων από τους «δεκάδες δωρητές» που επιχορήγησαν με τόνους χρήματος την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων.


Κείμενα: Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ