Κυριακή 19 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
Ο κλέψας του κλέψαντος

Εκατό εκατομμύρια Αμερικανοί έκαναν το τεστ γεύσης μεταξύ της «Κόκα - Κόλα» και της «Πέπσι». Στο σύνολο, λοιπόν, απέτυχαν να εντοπίσουν τις διαφορές και φυσικά να διαχωρίσουν τα δύο προϊόντα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν και τα 4 δισεκατομμύρια του προϋπολογισμού για διαφήμιση, δαπανήθηκαν... Τελικά οι δύο πλευρές, το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, γνώριζαν εξαρχής ότι ανάμεσα στα σενάρια είναι και αυτό που εκτυλίσσεται από τη νύχτα της 7ης Νοέμβρη. Ετσι, έκαναν αυτό που θα έκανε κάθε Αμερικανός πολίτης, σε ένα τόσο δαπανηρό παιχνίδι, με τόσο ισχυρά κίνητρα και τρομακτικά οφέλη... ΕΚΛΕΨΑΝ!

Καταρχήν, ο πρώτος που «έκλεψε» ήταν ο εξάδελφος του Μπους, που είναι πρόεδρος του τηλεοπτικού καναλιού «Φοξ», που πρώτο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα έξιτ πολς ο νικητής των 25 εκλεκτορικών ψήφων της Φλόριντα και συνεπώς των εκλογών είναι ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος. Για να μη χάσουν την αποκλειστικότητα, έσπευσαν και τα υπόλοιπα... έγκυρα και υιοθέτησαν τη γραμμή, όπως το CNN, το ABC, το NBC, το CBS, παρά το γεγονός ότι η εταιρία «Voter News Service», που είναι επιφορτισμένη με τα έξιτ πολς σε παναμερικανικό επίπεδο δεν είχε ανακοινώσει κάτι ανάλογο. Βέβαια, ο Μπους αυτοανακηρύχτηκε πρόεδρος, ο Γκορ τον συνεχάρη και μετά ακολούθησε ο τραγέλαφος...

Βέβαια, ουδείς μπορεί πια να πείσει κανένα, ειδικά αν λάβει υπόψη τη Φλόριντα και κυρίως το όργιο που συνέβη. Αυτή τη στιγμή μπορούμε να πάρουμε μόνο το παράδειγμα της Φλόριντα, καθώς η ισοπαλία των 300 ψήφων, που ουδείς γνωρίζει ότι είναι 300, αλλά θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, έχει φέρει στο φως της δημοσιότητας χιλιάδες «παρατυπίες». Μόνο στη Φλόριντα. Ποιος ξέρει, αν η «πολεμική σύγκρουση συνεχιστεί» για πολύ καιρό ακόμη, τότε πολύ περισσότερα δείγματα «δημοκρατίας» μπορούν να φανούν στον ορίζοντα.

Παράδειγμα το Παλμ Μπιτς

Στη συγκεκριμένη κομητεία, το ψηφοδέλτιο «πεταλούδα», έδωσε χιλιάδες ψήφους στον υποψήφιο του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Πατ Μπιουκάναν, αλλά και σχεδόν 20.000 άκυρες ψήφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα από την ίδια την εκλογική επιτροπή της Φλόριντα, που χαρακτήρισε τα ποσοστά των άκυρων φυσιολογικά... αν και ο συνολικός αριθμός των άκυρων σε όλη την πολιτεία της Φλόριντα, και όχι μόνο σε μία κομητεία που αριθμεί 460.000 ψηφοφόρους, κυμάνθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα κατά την προεδρική αναμέτρηση του 1996, μεταξύ Μπιλ Κλίντον και Μπομπ Ντόουλ. Οσο για τον Μπιουκάναν, είδε τους ψήφους του να αυξάνονται κατά 110%. Το 1996 οι ψήφοι του Μπιουκάναν στη συγκεκριμένη κομητεία ήταν περίπου 1.500, ενώ φέτος 3.407! Πώς γίνεται όταν συνολικά ο Μπιουκάναν έχασε μέρος της εκλογικής του δύναμης; Διαφορετικά το εκτιμά, ο επικεφαλής της ομάδας Μπους, Τζέιμς Μπέικερ, που το χαρακτήρισε απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα ότι καταδεικνύει τη διεισδητικότητα του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος στα συντηρητικά στρώματα των συνταξιούχων! Πάντως, ο ίδιος ο Μπιουκάναν την επομένη των εκλογών γέλασε με την απότομη άνοδο του κόμματός του σε μία και μόνο κομητεία και δήλωσε ότι προφανώς αυτοί οι ψήφοι ανήκουν στον Γκορ!

Ανευ ψήφου!

Αν αυτά συνέβαιναν μόνο στο Παλμ Μπιτς τότε θα μπορούσε κάποιος να προβάλλει το επιχείρημα ότι απλά η επιτροπή της κομητείας ήταν ανίκανη και ίσως κάπως κουτή... Ομως ο αμερικανικός Τύπος βρίθει από χιλιάδες καταγγελίες πολιτών για παρατυπίες όλων των ειδών και όλων των τύπων.

Εκλογικά τμήματα σε διάφορες κομητείες τους τελείωσαν νωρίς τα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς» στις 11 του Νοέμβρη. Ενώ στο ίδιο φύλλο, αναφέρονταν πλείστα περιστατικά, όπου η αστυνομία είχε στήσει μπλόκα σε συγκεκριμένες γειτονιές Αφροαμερικανών, και δεν άφηνε τα αυτοκίνητα να περάσουν ενώ γινόταν εξονυχιστικός έλεγχος.

Στην Τάμπα, σύμφωνα με το Ασοσιέιτεντ Πρες, ορισμένα εκλογικά τμήματα έκλεισαν «νωρίτερα» και ενώ οι ψηφοφόροι περίμεναν στην ουρά για να ψηφίσουν. Στην Κομητεία της Οσεόλα, τα ηλεκτρονικά ψηφοδέλτια δεν είχαν τη σωστή διάταξη, με αποτέλεσμα ορισμένοι ψηφοφόροι να ψηφίσουν τον Χάρι Μπράουν. Αντιστοίχως, από τους ισπανόφωνους ψηφοφόρους απαιτήθηκαν δύο ειδών ταυτότητες, ενώ μόνο μία είναι υποχρεωτική και μάλιστα σε ορισμένους εξ αυτών δεν επιτράπηκε να ψηφίσουν τελικά.

Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες ψηφοφόροι στην κομητεία Μπρόουαρντ δεν ψήφισαν τελικά, καθώς δεν υπήρχαν τα επαρκή άτομα στην εφορευτική επιτροπή για να γίνει έλεγχος των στοιχείων και κυρίως του τόπου διαμονής. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», σε πολλές περιπτώσεις διάσπαρτες σε όλη την Πολιτεία της Φλόριντα, στους ψηφοφόρους δόθηκε στυλό για να ψηφίσουν στα δελτία πολλαπλής επιλογής, αντί του μολυβιού που μπορεί να αναγνωρίσουν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Κάτι που είναι κατάφωρη παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου.

Πολλοί ψηφοφόροι Αϊτινής καταγωγής, που λάμβαναν πρώτη φορά μέρος σε εκλογική διαδικασία, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μαϊάμι Χέραλντ», εκδιώχτηκαν από τα εκλογικά τμήματα με προσχηματικούς λόγους.

Τέλος, είναι ενδεχόμενο αυτή η εκλογική αναμέτρηση να κριθεί όχι σε αυτούς που τελικά κατόρθωσαν να ψηφίσουν, έστω και λανθασμένα, αλλά σε αυτούς που απαγορεύτηκε η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, με το αιτιολογικό ότι είναι κατάδικοι! Την αποκάλυψη έκανε το περιοδικό «Μάδερ Τζόουνς», όπου αναφέρει ότι περισσότεροι από 4.000 ψηφοφόροι δεν μπόρεσαν ποτέ να ψηφίσουν ούτε καν να εγγραφούν γιατί κατά λάθος το όνομα τους ήταν συνώνυμο με κάποιου κατάδικου. Μετά, όταν οι ψηφοφόροι αποδείκνυαν τα στοιχεία τους, δεν ήταν αρκετός ο καιρός...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική ενίσχυση ακροδεξιών δυνάμεων (2014-05-26 00:00:00.0)
Γόρδιος δεσμός... (2000-11-22 00:00:00.0)
Μέρα 3: Το «χάος» και το γέλιο παραμένουν (2000-11-11 00:00:00.0)
Περίεργες ιστορίες από τη Φλόριντα... (2000-11-10 00:00:00.0)
Αλαλούμ κουκιών... (2000-11-10 00:00:00.0)
Εκκρεμές αβεβαιότητας... (2000-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ