Παρασκευή 25 Δεκέμβρη 2009 - Κυριακή 27 Δεκέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ

«...εκείνο που έγινε το Δεκέμβριο ήτανε μια ελεεινή σκευωρία των δυνάμεων της φασιστικής και δοσιλογικής Ελλάδας, που μαζί με τα όπλα του Τσόρτσιλ επιζητούσε να αποκεφαλίσουνε την Ελλάδα της ηρωικής Αντίστασης. Να της αφαιρέσουνε το γέρας, να θάψουνε τα δικαιώματα και τα κατορθώματά της. Στην ελεεινή αυτή συνωμοσία ο λαός απήντησε με ένοπλη άμυνα. Αυτός είναι ο Δεκέμβριος!» (Νικηφόρος Βρεττάκος).

Ούτε ένας ούτε δυο. Δεκάδες άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού πήραν μέρος στη μάχη απ' το δικό τους μετερίζι. Εκαναν πράξη τη διαπίστωση ότι η καλλιτεχνική δημιουργία, για να μπορεί να είναι σε επαφή με την εποχή και τους ανθρώπους της, θα πρέπει να αναπαράγει τους κοινωνικούς της τύπους. Και αναζήτησαν αυτούς τους τύπους ανάμεσα στους χιλιάδες αντάρτες και μαχητές του ΔΣΕ, ανάμεσα στους διακόσιους της Καισαριανής, σε αγωνιστές επώνυμους και ανώνυμους, σ' ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Σ' αυτούς τους ανθρώπους με το αγωνιστικό φρόνημα, είτε μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος είτε συνοδοιπόρους στους αγώνες μαζί του, που βρέθηκαν χωρίς δισταγμό στο μετερίζι κάθε πολεμικής, πνευματικής ή ιδεολογικής αναμέτρησης με τους δυνάστες του λαού, αναφέρεται το σημερινό μας αφιέρωμα στην επιρροή που άσκησε ο Δεκέμβρης του '44 στη λογοτεχνία. Το κείμενο έχει επιμεληθεί η Εύα Γιαννούκου, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Συγκριτικής Λογοτεχνίας, και παρουσιάστηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΟΘ του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 15 Δεκέμβρη του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ