Πέμπτη 21 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευρύνεται η αντιλαϊκή ατζέντα

Τα αντιδραστικά μέτρα που θα δρομολογηθούν μέχρι τον Ιούνη συζήτησε χτες το άτυπο υπουργικό συμβούλιο

Για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να επιταχύνει τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς διαβεβαίωσε ξανά χτες το κεφάλαιο ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου. Επαναλαμβάνοντας τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» που είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά κατά τη φιέστα του Ζαππείου για τις 100 μέρες της κυβέρνησης, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε και χτες το έναυσμα στους υπουργούς για την έναρξη της δεύτερης φάσης του πολέμου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης δρομολογήθηκαν οι «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει η κυβέρνηση μέχρι τον Ιούνιο και τα αντιδραστικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα. Συζητήθηκε εκτενώς η εφαρμογή του «προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης», με την υποσημείωση ότι δε θα υπάρχει καμιά παρέκκλιση από τον αντιλαϊκό μπούσουλα. «Η κυβέρνηση απέδειξε ότι έχει σχέδιο ενδελεχές, αξιόπιστο, το οποίο παρουσιάζεται στους Ευρωπαίους εταίρους μας και πείθει», είχε δηλώσει νωρίς το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου μπήκαν επί τάπητος και οι «ανατροπές» στην Κοινωνική Ασφάλιση, τις εργασιακές σχέσεις, τη φορολογία, αλλά και οι επιδοτήσεις που θα δοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο. Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, ανακοίνωσε την κατάθεση 12 νομοσχεδίων από το υπουργείο της, που θα τονώσουν τις κερδοφόρες επενδύσεις των μεγάλων επιχειρήσεων, με κορυφαίο την «αλλαγή του πλαισίου για τα ΕΣΠΑ (κοινοτικών επιδοτήσεων)».

Σ' αυτή την κατεύθυνση ο Γ. Παπανδρέου στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κληρονόμησε δουλειές του παρελθόντος με τις οποίες πρέπει να έρθουμε σε ρήξη, πρέπει συλλογικά να προσδιορίσουμε τις μεγάλες προτεραιότητες». Η κυβέρνηση έχοντας ως στρατηγική στόχευση να φορτώσει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στις πλάτες του λαού, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για το άνοιγμα νέων κερδοφόρων πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τα εναπομείναντα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, με στόχο να μειώσει ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης.

Την αντιλαϊκή και αντεργατική επιδρομή της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να την εμφανίσει σαν «λαϊκή απαίτηση». Μάλιστα ισχυρίστηκε ότι «ο ελληνικός λαός επιδεικνύει ιδιαίτερη ωριμότητα και έχει την αντίληψη ότι οι αλλαγές θα γίνουν ή τώρα ή ποτέ», σε μια προσπάθεια να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στη λογική της «συναίνεσης» και της υποταγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Σήμερα συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο η Επιτροπή Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΟΚΕ) που για λογαριασμό της κυβέρνησης κινεί τα νήματα του στημένου «κοινωνικού διαλόγου». Η συνεδρίαση θα ανοίξει με παρέμβαση του Γ. Παπανδρέου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολεμά το λαό για λογαριασμό των «επενδυτών» (2011-10-04 00:00:00.0)
Τώρα να τους σαρώσει η λαϊκή αγανάκτηση (2010-12-10 00:00:00.0)
Προκαλεί με την προπαγάνδα και την πολιτική της (2010-04-27 00:00:00.0)
Καθολικές ανατροπές σε όλα τα μέτωπα (2009-11-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-05-22 00:00:00.0)
«Χαλί» για τον Σημίτη ο Θ. Πάγκαλος (2001-07-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ