Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
Βιβλίο
ΘΑΝΟΣ ΚΑΝΔΥΛΑΣ
«ΕΣΩΘΕΝ ΟΥΡΑΝΟΣ»

Ζωντανή, καλά δομημένη ποίηση προσφέρει ο ποιητής Θ.Κ. με τη συλλογή «Εσωθεν Ουρανός».

Φωτογραφικός, περιγραφικός, με την ποίηση σε θέση κάμερας, και τα γράφει εικόνες καθημερινές, τρυφερές γεμάτες αίσθημα και γλυκύτητα. Ποιητής που δίνει σημασία στις μικρές στιγμές της ζωής μας, όπως μια φωτογραφία. Κι άλλο μας μελαγχολεί κι άλλοτε μας ενθουσιάζει με κείνα τα ενσταντανέ, που αυτός ξέρει να επιλέγει σαν ευαίσθητος ποιητής και να μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη.

Απλός, με οικονομία λόγου και σαφή νοήματα, ο Θ.Κ. έχει το χάρισμα να ταξιδεύει αντάμα με την ποίηση σε θάλασσες ξελογιάστρες και να χαρίζει τη φαντασία και την πραγματικότητα μαζί.

«Λιανό κορμάκι στα ρηχά / του ποταμού νερά / Λεύκας αντικατοπτρισμός» / Κι αλλού: «Απογευματινό φιλί / στην Υδρα / θάνατος η καμπάνα. / Και παραπέρα: Ολόγιομο φεγγάρι / στους γλουτούς σου / Χάδι βουβό / πάνσπερμη νύxτα». (Εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΑΒΕΑΣ
«ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΟΙΗΣΕΙΣ»

Χωρίς να ερμηνεύονται πάντα τα συναισθήματα και οι αντιδράσεις, διαβάζοντας ένα ποιητικό βιβλίο. Κάποτε νιώθεις περίεργα ήρεμος, με πληρότητα ψυχική. Αυτά τα στοιχεία προσφέρει η συλλογή του Δ.Ν. «Τέσσερις ποιήσεις».

Με πυκνή γραφή και καθαρά νοήματα, ο ποιητής σε ταξιδεύει στον κόσμο του. Εναν κόσμο γεμάτο πραγματικές και φανταστικές εικόνες, ώστε το πέρασμά σου από το φανταστικό στο πραγματικό να γίνεται μέσα από συμβολικούς ποιητικούς δρόμους.

«Ακοή δεν είχε, μόνο τα μικρά / σπουργίτια / φτερούγιζαν μέσα σε δίχτυα / από φιλιά / καθώς ήχοι οι μνήμες / καρφώνουν / τα χέρια του τοξότη».

Μέσα σε τέτοια «δίχτυα» τυλίγει τον αναγνώστη ο Δ.Ν. και τον ποτίζει ποιητικό γάργαρο νερό με τη συλλογή του. Ευρηματικός, αποκρυπτογραφεί κώδικες, σήματα, σύμβολα και αναλύει καθώς αναλύεται. (Εκδόσεις «Γαβριηλίδης»).


Φαίδρα ΖΑΜΠΑΘΑ - ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ