Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Με αγωνία για τις αρχαιότητες

Οσο κι αν είναι οξύμωρο, η Ελλάδα, χώρα με τεράστιο αρχαιολογικό πλούτο, έχει ακόμη ανοιχτά τα θεσμικά ζητήματα για την προστασία του. Πρόκειται για τραγική πραγματικότητα, στην οποία αφορά το 4ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (24-26/11), στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τα 40χρονα του ΣΕΑ και διοργανώνεται σε εποχή που «τρέχουν» πολλά και σημαντικά ζητήματα της αρχαιολογικής κληρονομιάς: Ολυμπιάδα, Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, αρχαιολογικό νομοσχέδιο, καθώς και η επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προωθεί νέους δρόμους υπερκέρδους του κεφαλαίου, δρόμοι που θα περάσουν και μέσα από τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς.

Ως προς αυτό, ο Ε. Βενιζέλος θα γίνει ακόμη πιο σαφής για τις κυβερνητικές προθέσεις, με την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο. Ηδη, με την αιφνιδιαστική του «έφοδο» στην προχθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, είπε ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, η αναθεώρηση του άρθρου 17 θα προβλέπει και τη δυνατότητα αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις ...σε είδος. Δεδομένων των καταστροφικών αποτελεσμάτων που θα έχει για τα δάση η τυχόν αναθεώρηση του άρθρου 24 που προωθεί η κυβέρνηση - και βέβαια του ειδικού ρόλου του Ε. Βενιζέλου στην αναθεώρηση - οι μελλοντικοί κίνδυνοι για τους αρχαιολογικούς χώρους είναι ορατοί. Δεν είναι τυχαίο ότι στο συνέδριο περιλαμβάνεται ειδική ενότητα συζήτησης για το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των αρχαιοτήτων.

Η ανησυχία των αρχαιολόγων είναι μεγάλη και ως προς τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η οποία αντιμετωπίζει χρόνια και τρομακτική έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού (αρχαιολόγοι, τεχνικοί, συντηρητές κλπ.), με αποτέλεσμα και να δημιουργούνται προβλήματα στο έργο της και να ιδιωτικοποιείται αυτό το έργο. Το παράδειγμα που έφερε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το συνέδριο, η πρόεδρος του ΣΕΑ, Αγλαΐα Αρχοντίδου, είναι χαρακτηριστικό: Μόλις δύο μόνιμους αρχαιολόγους διαθέτει η Εφορεία στη Μυτιλήνη, για όλο το Β. Αιγαίο...

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα εγκαινιαστεί αύριο το βράδυ στο κτίριο του ΣΕΑ (Ερμού 136) και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Μαχόμενη αρχαιολογία». Ο επισκέπτης θα μπορεί να δει στιγμές «μάχης» των αρχαιολόγων για τη διάσωση αρχαιοτήτων: Κυνηγητό με τις μπουλντόζες, «μεγάλα έργα» μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους, καταστροφικές παρεμβάσεις της Εκκλησίας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ