Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ «ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ»
«Χάσμα» ελλείψεων στην ΠΦΥ

Το κύμα της πανδημίας βρίσκεται στην κάθοδό του όσον αφορά τα κρούσματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η συνόψιση των στοιχείων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της «νέας γρίπης», που έγινε χτες απ' τη διοίκηση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ανέδειξε και πάλι την έλλειψη της οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), η οποία θα παρείχε δωρεάν πρόληψη, σωστή ενημέρωση και την προώθηση - σε περίπτωση ασθένειας - των κρουσμάτων προς τα νοσοκομεία για την αντιμετώπισή τους.

Τη συνέχιση του εμβολιασμού συνέστησε η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, σημειώνοντας ότι το κύμα της πανδημίας της «νέας γρίπης» βρίσκεται στην κάθοδό του, όσον αφορά τα κρούσματα, όπως επισημάνθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχε η ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ με τους δημοσιογράφους. Ερμηνεύοντας το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών - περίπου 3,5% του γενικού πληθυσμού - το απέδωσαν σε επικοινωνιακά λάθη και όχι - εφόσον υπήρχαν τα εχέγγυα του ασφαλούς εμβολίου - στη σωστή ενημέρωση μέσα απ' το οργανωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι η γύμνια της ΠΦΥ επιχειρήθηκε να καλυφθεί με τον εμβολιασμό και την ενημέρωση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ), η οποία τελικώς κατέληξε στην κυριολεξία σε ένα επικοινωνιακό χάσμα. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς ακόμα και αυτός ο εμβολιασμός φορτώθηκε στα δημόσια νοσοκομεία - που έχουν τη στοιχειώδη οργάνωση και υποδομή - ενώ θα έπρεπε να γίνουν από μονάδες ΠΦΥ. Ετσι, απ' τους μέχρι τώρα 360.000 εμβολιασμούς οι 220.000 (ποσοστό 61%) έγιναν απ' τα δημόσια νοσοκομεία, 60.000 απ' τα Κέντρα Υγείας, 35.000 απ' το ΙΚΑ και οι υπόλοιπες, 45.000, έγιναν από ιδιωτικές μονάδες, τα στρατιωτικά νοσοκομεία, κλπ.

Περισσεύουν 12 εκατ. εμβόλια

Οσον αφορά στην προμήθεια των εμβολίων αναφέρθηκε και χτες ότι η Ελλάδα θα πληρώσει μόνο για τις 3.636.000 δόσεις που έχουν παραληφθεί ενώ για τις υπόλοιπες 12.364.000 δόσεις έχει καταγγελθεί η σύμβαση. Οταν ζητήθηκαν περισσότερα στοιχεία για τις συμβάσεις η απάντηση ήταν πως δεν μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία λόγω των δεσμεύσεων προς τις πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επιβάλει τον όρο «εμπιστευτικό» σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη. Αποδεικνύεται δηλαδή η παντοδυναμία των πολυεθνικών, στην οποία υποκλίνονται όλες οι κυβερνήσεις.

Αναφορικά με τη λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αναφέρθηκε ότι θα λειτουργήσουν 83 απ' τα 150 κλειστά κρεβάτια με επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό καθώς και γιατρούς που θα έχουν σύμβαση έργου. Επίσης, επανέλαβαν όσα είπε πρόσφατα η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Οι γιατροί με σύμβαση έργου θα έχουν τις αποδοχές του επιμελητή Β' και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη απ' το ΙΚΑ και το ΤΣΑ, που προβλέφτηκε απ' τη σύμβαση την οποία υπέγραψαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ