Τρίτη 26 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΛΙΕΡΓΑΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ
Δεν παραδίνονται

Εκδικάζεται σήμερα η τρίτη (!) αγωγή που κατέθεσαν οι μεγαλοπλοιοκτήτες ενάντια στην απεργία. Συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες οι αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και γι' αυτό συνεχίζεται, τόνισαν και χτες οι απεργοί

MotionTeam

Ο αγώνας μας είναι δίκαιος και γι' αυτό συνεχίζεται, τόνισαν και χτες οι απεργοί
Στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης συζητείται σήμερα η τρίτη κατά σειρά αγωγή που κατέθεσαν οι εργοδότες για να βγάλουν παράνομη και καταχρηστική την απεργία των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας. Μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν στις 9 το πρωί ο Σύλλογος Αιγύπτιων Αλιεργατών μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα και καλούν τους εργαζόμενους να βρεθούν στο πλευρό τους, να ενισχύσουν τον αγώνα τους ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας που στηρίζεται ποικιλότροπα από τους μηχανισμούς του κράτους.

Την ολόπλευρη συμπαράσταση που χρειάζονται οι απεργοί αναδεικνύει και η οικονομική βοήθεια η οποία ήδη συγκεντρώνεται, μετά από κάλεσμα των ταξικών συνδικάτων. Επίσης, το περασμένο Σαββατοκύριακο το 22ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα αλληλεγγύης προς τον αγώνα των αλιεργατών της Μηχανιώνας.

Θέλουν αξιοπρεπή δουλειά και ζωή

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες και το ΠΑΜΕ, διατυπώθηκε ξεκάθαρα η απόφαση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των διεκδικήσεων των αλιεργατών, που παλεύουν για αμοιβές οι οποίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και στη σκληρή και επικίνδυνη δουλειά που κάνουν.

Καταγγέλθηκε η επιχείρηση απεργοσπασίας που ετοιμάζουν οι πλοιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ζητήσει την άμεση έκτακτη μετάκληση άλλων εργαζομένων από την Αίγυπτο για να αντικαταστήσουν τους απεργούς αλιεργάτες και ήδη καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις στα ΚΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπουργικά γραφεία έχουν υποσχεθεί ικανοποίηση αυτού του παράνομου αιτήματος των εργοδοτών. Πριν λίγες μέρες - όπως καταγγέλθηκε χτες - βρισκόταν στα γραφεία του Συλλόγου των πλοιοκτητών Αιγύπτιος έμπορος από τον Πειραιά, ο οποίος στους κύκλους των Αιγύπτιων αλιεργατών είναι γνωστός ως ο «μεσάζων» (δουλέμπορος) για τη μετάκληση εργαζομένων από την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση οι απεργοί αλιεργάτες είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο νόμος και να περιφρουρήσουν την απεργία τους από την παράνομη πρόσληψη απεργοσπαστών. Μάλιστα, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ, ξεκαθάρισε ότι η ευθύνη για ό,τι συμβεί στο λιμάνι της Μηχανιώνας σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες επιτρέψουν την παράνομη είσοδο απεργοσπαστών, θα βαρύνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση.

Επίσης, κατήγγειλαν ότι την ίδια ώρα που οι μεγαλοπλοιοκτήτες αλωνίζουν και τσαλαπατούν κάθε εργασιακό δικαίωμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν αναρμόδιες να ελέγξουν την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Ετσι, η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΠΕ αρνείται να παρέμβει στην υπόθεση και να ασκήσει έλεγχο, επικαλούμενη το γεγονός ότι οι αλιεργάτες δουλεύουν στη θάλασσα και δεν έχει σχετική αρμοδιότητα. Το Λιμεναρχείο Μηχανιώνας αρνείται επίσης να παρέμβει και να κάνει έλεγχο, επικαλούμενο το γεγονός ότι οι αλιεργάτες δεν είναι ναυτολογημένοι.

Οπως σημειώθηκε, ξεκάθαρος στόχος των πλοιοκτητών είναι να διώξουν τους αλιεργάτες που σήκωσαν κεφάλι, οργανώθηκαν και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, για να φέρουν άλλους, πιο φθηνούς εργάτες να δουλεύουν σαν σκλάβοι στα σκάφη τους. Αυτή είναι η ουσία της αδιάλλακτης άρνησης των πλοιοκτητών να αποδεχθούν το αίτημα των Αιγύπτιων να έχουν εκπροσώπους τους στον υπολογισμό του μερτικού, τη μέθοδο με την οποία πληρώνονται. Επιμένουν την ευθύνη για τον υπολογισμό του μερτικού να έχει το Σωματείο αλιεργατών Μηχανιώνας, σωματείο - σφραγίδα που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και χρόνια τώρα αποτελεί το βασικό κρίκο στην κλοπή σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Επίσης, κοινοποιήθηκε η επιστολή που έστειλε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γγ του ΕΚΘ, προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομίας, Εργασίας, Ναυτιλίας, Εσωτερικών, την περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, το ΣΕΠΕ, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το Λιμενάρχη Θεσσαλονίκης, με την οποία ενημερώνει για τα εργασιακά προβλήματα των Αιγύπτιων αλιεργατών στη Μηχανιώνα και τους καλεί να πάρουν θέση και να παρέμβουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ